Durerile de dinți se spune că sunt cele mai crunte. Și de cele mai multe ori sunt date de infecțiile dezvoltate la baza dintelui. Până acum câțiva ani cel care rezolva problema era medicul chirurg sau medicul stomatolog, care scotea nervul. Acum însă a apărut și la noi endodontul – adică specialistul care se ocupă de tratamentul canalului și al infecțiilor dintelui. Nu sunt foarte mulți astfel de specialiști ”pe piață”, dar unul dintre ei își oferă serviciile la DentVisage.
Endodonția este o specializare
La fel cum în medicina generală există specializări și medici specialiști, și în stomatologie se urmează aceeași cale. De ceva vreme medicul stomatolog nu mai este cel care tratează canalul dintelui, ci specialistul în astfel de probleme, adică endodontul. ”Dacă tratamentul este unul simplu, îl face medicul stomatolog. Dar, dacă problemele sunt mai mari, adică niște canale în curbă, infecții ale pulpei dentare, trebuie reintervenit pe canal sau a rămas acolo un ac rupt, eu sunt cel care intervin”, explică endodontul de la DentVisage.
Această specializare presupune trei ani de rezidențiat, multă răbdare și migală. Dar, endodontul este ajutat de un microscop performant. ”În endodonție nu se face nimic pe ghicite. Totul trebuie să fie foarte precis. La DentVisage ne ajutăm de un microscop performant care mărește de 40 de ori, astfel că precizia lucrării este foarte mare. Lucrăm cu ace rotative, iar obturația se face 3D, cu materiale încălzite, canalul dentar se umple astfel în totalitate, nu rămâne spațiu în care își pot face loc bacteriile”, explică endodontul.
Bacteriile – dușmanul endodonției
Atunci când o carie este foarte mare, netratată de mult timp, poate ajunge până la nervul dintelui. Atunci bacteriile își fac loc, inflamează țesutul care reacționează prin infecție. În aceste cazuri trebuie scos nervul. ”Până acum se trecea direct la chirurgie, adică se tăia rădăcina dintelui, dar bacteriile rămâneau de foarte multe ori acolo iar infecția revenea. Noile tehnici presupun prima dată tratamentul canalului, scoaterea nervului, curățarea de bacterii și abia apoi dacă acest tratament nu dă roade se trece la chirurgie. Astfel se încearcă stabilizarea dintelui și nu destabilizarea lui prin tăierea rădăcinii. Iar șansele de reușită sunt de 90%”, explică endodontul de la DentVisage.
În cazul unui astfel de tratament și contaminarea celorlalți dinți cu bacterii este minimă. ”Atunci când se intervine pe canal în jurul dintelui bolnav punem o folie de cauciuc special și se crează astfel un câmp operator, iar canalul va fi practic steril. Așa bacteriile provenite de aici nu se transferă pe buze, obraz, ca mai apoi să își găsească alt loc, și nici altele noi nu intră în canalul pe care se lucrează”, explică endodontul.
Iar în cazul în care dintele este foarte stricat, iar pentru susținerea unei coronițe este nevoie de un pivot, cel care îl introduce în rădăcină este tot endodontul.
Așa că nu vă mirați dacă o dată ajunși la stomatologul de la DentiVisage veți fi redirecționați la un moment dat către un alt cabinet. Este pentru că și în stomatologie există specializări, iar endodontul va ști exact cum trebuie făcut un tratament de canal. Iar la DentVisage veți găsi mereu cei mai buni specialiști în toate subdomeniile stomatologiei.