Cel puțin 190 de persoane au murit și peste 400 sunt rănite în urma a opt explozii produse printre alte locuri în trei hoteluri de lux și trei biserici din Sri Lanka în timp ce se celebra Misa Catolică din Duminica Învierii, potrivit poliției și a surselor spitalicești. Oficialii ministerului apărării din Sri Lanka au confirmat arestarea a șapte suspecți la 8 ore de la prima explozie, produsă la 8.45, ora locală. Printre victime sunt cetățeni englezi, olandezi, amerizani și japonezi. Printre victime este și un polițist, prins într-un dintre atacurile sinucigașe.
Teribilele imagini interiorul templului San Sebastian din Negombo, difuzate chiar de pagina de Facebook a centrului religios creștin, arată distrugerile enorme provocate de explozie. Într-una dintre imagini se vede un corp căzut în mijlocul băncilor între credincioșii care asistau la Misa, iar la câțiva metri o altă victimă cu o cămașă plină de sânge stătea fără a fi în stare să părăsească scaunul. Podeaua din jur este plină de urme de sânge și bucăți de carne umană. Acoperișul s-a prăbușit din cauza undei exploziei, în timp ce bucăți de zid au fost demolate.
Potrivit poliției locale, primele explozii s-au produs între 8.45 si 9 dimineața, afectând Biserica San Sebastian și un alt templu creștin, San Antonio, dintr-o suburbie a capitalei. În ambele se celebra slujba de Înviere a Paștelui Catolic. Doar în Biserica San Sebastian au murit peste 50 de persoane care asistau la slujba, în timp ce sute au fost rănite. O altă biserică a avut aceeați soartă în Batticaloa, în estul țării, la sute de kilometri distanță.
Exploziile au zguduit deasemenea trei hoteluri de lux din capitala Colombo, renumitele Shangri-La, Cinnamon Grand și Kingbury.
Atacatorii au ales cu atenție obiectivele, biserica San Antonie fiind unul dintre edificiile creștine emblematice din Sri Lanka. Un sanctuariu la care merg zeci de mii de persoane în timpul comemorării sfântului căruia îi e dedicată, San Antonio de Padua.
Sri Lanka a fost una dintre țările cele mai afectate de utilizarea Facebook pentru a difuza și propaga mesaje de ură religioasă sau știri false, care au generat numeroase altercații publice. Pe insulă trăiește o mică minoritate creștină, de circa 7 la sută din populația țării, predominant budistă 70 la sută, dar și hindusă 15 la sută și musulmană 11 la sută.