Masa de Paște - Cât ne costă alimentele. Prețurile au crescut în ultima vreme

Prețurile alimentelor și ne referim aici în special la cele ale cărnii de miel și porc, dar și al ouălelor sau vinurilor au înregistrat sau vor înregistra creșteri de prețuri, pe fondul apropierii sărbătorilor de Paște.

Astfel, Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România avertizează că preţul cărnii de porc şi de pasăre a crescut cu 20% în ultimele două săptămâni şi va creşte din nou, cu încă 30-40%.
Asociația spune că România este dependentă de importurile de carne, iar marii producători din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, îi abatorizează în state europene şi vând către ţările asiatice, afectate de pesta porcină africană, în special în China, contractele de export către statul asiatic triplându-se în acest an.
Lipsa spațiilor pentru abatorizare, precum și concurența exporturilor către țările arabe au dus la creșteri de preț pentru carnea de miel. Specialiștii spun că abatorizarea a scăzut cu o treime, iar prețurile ar putea urca la la 12-14 lei/kg în viu, faţă de 9-12 lei/kg în săptămâna care se încheie. Pentru exportul de miei sunt contracte de export încheiate cu Libia, Iordania şi Iran.
Sorin Minea, președintele federației Romalimenta spune că marii producători nu vor majora totuși prețurile în perioada sărbătorilor pascale, când înregistrează volume mari de vânzări, iar pentru creșterile de prețuri sunt responsabili micii speculanți.
Minea admite că s-au majorat costurile cu utilitățile, carburanții auto, salariile. dar că majorările de preț sunt specifice pentru fiecare firmă. „Firmele mari nu fac creșteri de preț la plesneală, și în niciun caz de Paște”, a declarat Minea la o emisoune televizată. Sorin MInea, care este și patronul Angsat, spune că la firma sa a solicitat o proiecție de evoluție a prețurilor, în special influențate de evoluția prețului la carnea de porc din Uniunea Europeană. China este marele importator al momentului, iar prețurile ar putea înregistra creșteri importante din cauza acestor importuri.
„Carnea de pasăre a înregistrat o creștere nesemnificativă, de circa 10%, mielul va fi la prețurile de anul trecut, iar carnea de porc este mai scumpă cu 30%”, a spus Minea.

Ultima oră