de ce decid unele cupluri să trăiască fără copii

Tot mai multe cupluri decid să trăiască împreună, dar fără a avea copii. Motivele sunt diferite, iar cei care au studiat fenomenul au ajuns la concluzia că nu doar egoismul stă la baza acestei decizii, scrie life.ro

Viața fără copii: cuplurile fără copii “sunt mai fericite”
“Și, pe când un copil?”, este întrebarea pe care o aud cel mai adesea femeile proaspăt (sau nu neapărat) căsătorite. A avea un copil însă nu mai este o prioritate în zilele noastre. S-a demonstrat științific ca un copil nu face un cuplu să devină mai apropiat. Asociația Americană de Sociologie a realizat un studiu care a scos la iveală faptul că oamenii care au copii au șanse mai mari să fie depresivi decât cei fără. Mai mult, studiul a arătat că cei fără copii sunt mai fericiți și decât părinții ai căror copii au ajuns la maturitate și au părăsit casa părintească.

de ce decid unele cupluri să trăiască fără copii

În 2009, New York Times a publicat un articol, în urma unei documentări de 20 de ani, care examina impactul copiilor asupra căsniciei. Astfel, s-a arătat că după apariția copiilor scade calitatea relației dintre parteneri, însă aceasta crește un pic după ce copiii pleacă la casele lor.

Viața fără copii: viața sexuală mult mai bună

Toți părinții știu că după apariția copiilor relațiile intime scad în intensitate. Cel puțin în primul an de viață al copilului, viața sexuală a cuplurilor este, în multe cazuri, aproape inexistentă. Schimbat scutece, hrănit bebeluș, cumpărături, curățenie – mulți părinți au afirmat că după apariția copiilor aveau senzația că sunt mai degrabă parteneri de lucru decât iubiți. Cât despre sex, cine mai are energie după o zi epuizantă? În multe cazuri, copilul (sau chiar copiii) dorm în patul conjugal.

Viața fără copii: copiii sunt “scumpi”

Atunci când iau în calcul dacă să devină sau nu părinți, multe cupluri se gândesc la aspectul financiar. Mulți ne dorim să le putem oferi copiilor noștri toate condițiile pentru o viață fericită. Să meargă la o grădiniță bună, să fie bine îmbăcați, să mănânce alimente de calitate, să meargă la cursuri sau activități sportive etc. Toate astea costă, și nu puțin! După apariția copiilor, bugetul familiei este serios afectat, iar multe certuri apar și din cauza lipsei banilor.

Viața fără copii: o viață fără prea multe griji

“Când am văzut câte griji își fac prietenii noștri părinți și cât de mult se stresează, am zis că treaba asta nu este pentru noi”, este mărturia unei femei care a luat decizia de a nu face copii. Atunci când ai copii, totul se învârte în jurul lor, iar atunci când apar situațiile de criză (cum ar fi o boală, de exemplu), apar și tensiuni și certuri în familie. De multe ori, partenerii dau vina unul pe celălalt pentru situația creată.

Viața fără copii: cariera este o prioritate

Sunt și femei care pun cariera pe primul loc. “Nu simt că ar lipsi ceva din viața mea”, este explicația pe care a dat-o o “carieristă” în momentul în care a fost întrebată de ce nu vrea copii. Unele femei pur și simplu nu simt acel instinct matern și asftel nici dorința de a avea copii nu este prezentă. “Nu mă văd în postura de mamă”, mai spun unele femei.

Viața fără copii: lumea în care trăim nu este un mediu propice

Unele femei invocă și motivul… lumii în care trăim. Că nu ar fi un loc potrivit pentru a aduce un copil pe lume. Dar asta sună mai mult ca o scuză decât un motiv. Din punctul ăsta de vedere, dacă stăm să analizăm istoria omenirii, niciodată nu a fost un moment propice.

Viața fără copii: mulți nu vor să își schimbe stilul de viața

Să bei cafeaua scrolland liniștit feedul de Facebook, să ieși la prânz cu prietenele, iar seara cu partenerul la film. În weekend să faci o drumeție pe munte, peste două săptămâni să pleci într-un city break, iar la iarnă să plănuiești un circuit prin Asia. Suna wow, iar mult cupluri chiar fac asta. Ce-i drept, multe fără copii. După apariția acestora, mai greu cu atâta “libertate” și călătorii. Și acesta este un motiv pentru care mulți nu își doresc să devină părinți.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică