Pescari din Deltă vin la Sibiu să ne învețe cum să gătim peștele

Muzeul ASTRA organizează în Duminica Floriilor, 21 aprilie 2019, între orele 11 și 17, patru ateliere interactive gastronomice. Acestea au ca element central peștele, mai precis somnul și scrumbia de Dunăre. Participă trei pescari din Delta Dunării, care vor prezenta vizitatorilor modalitățile de pregătire a rețetelor vechi, specifice Sărbătorilor Pascale în zona din care provin. Pescari din Deltă vin la Sibiu să ne învețe cum să gătim peștele

,,Pescuitul scrumbiei pe brațele Dunării reprezintă cea mai importantă activitate în lunile martie și aprilie, pentru toate satele prescărești din zonle Sfântu Gheorghe, Sulina și Chilia. Tradițiile pescărești din zonele menționate sunt strîns legate de migrația scrumbiei, în anotimpul primăverii. În popor se spune că peștele mîncat în ziua Floriilor are puteri tămăduitoare și cine îl mănâncă se va lecui de orice boală. În Muzeul ASTRA, scrumbia venită de la Dunăre, va fi meșteșugit și savuros preparată de oamenii acelor locuri. Asezonată cu multă pasiune și poveste, ea va fi punctul principal de atracție în Duminica Floriilor. La loc de cinste se vor găsi și preparatele din somn, gătite meșteșugit de pescarii din satele Dunării. Astfel, vizitatorii muzeului vor degusta savorile unice ale storceagului din somn și ale somnului afumat și se vor bucura de poveștile care amintesc de modul cum era preparat peștele odinioară. Marinată din scrumbie, ….ca prin satul Sfântu Gheorghe…..: scrumbia se curăță de solzi și de mațe, se taie feliuțe late cam de grosimea unui deget. Se spală bine în mai multe ape și la sfârșit se lasă în apă cam jumătate de oră să iasă tot sângele. Se scoate se scurge și se sărează bine. Acoperite cu sare, aranjați una lângă alta bucățile de pește și lăsați trei zile ca să se pătrundă bine și să nu aibă gust de crud. Se scoate și se spală de sare bine. După aceea, se lasă cam o ora-doua să mai iasă sarea din ea. Cât stă la apă, la desărat se pregătește oțetul: un litru de oțet la trei de apă, o lingura de sare, una de zahăr, piper boabe și foi de dafin. Se dă în fiert, se lasă să se răcească (e important ca lichidul să fie rece).Se scoate scrumbia din apă, se scurge, se pune într-un vas mai mărișor, se toarnă compoziția peste scrumbie, se amestecă cu lingura pentru a se pătrunde toată.”, a declarat Lucian Robu, șef serviciu bunuri culturale Muzeul ASTRA. Pescari din Deltă vin la Sibiu să ne învețe cum să gătim peștele

Evenimentul va avea loc în Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. De asemenea, în Duminica Floriilor, la Biserica din Bezded, monument funcțional din Muzeul ASTRA, la ora 9:30, va avea loc Slujba de Utrenie, iar la ora 10:30 va fi Slujba Sfintei Liturghii, unde fiecare credincios o să primească ramuri de salcie.

Ultima oră