Cum a izbucnit incendiul de la Notre Dame

Ancheta în cazul incendiului de la Notre Dame este în plină desfășurare. Anchetatorii însă nu au reușit să afle încă exact de la ce a pornit focul, dar au totuși niște ipoteze, scrie digi24.ro

Specialiştii francezi spun însă că ar fi vorba despre un accident şi nu despre un act intenţionat. Catedrala, prin care trec zilnic 30 de mii de vizitatori, era în plină renovare, dar toţi muncitorii plecaseră.

Catedrala Notre Dame văzută dinspre Sena, desfăşurată pe o lungime de 128 de metri, a fost construită în 182 de ani şi finalizată acum 674 de ani. Catedrala Notre Dame din Paris este simbolul capitalei Franţei de peste 850 de ani. Înălţimea sa maximă este de 96 de metri – la turla sau fleşa catedralei.

Statuile, salvate printr-un miracol
Povestea statuilor este miraculoasă – sunt cei 12 apostoli şi cei 4 evanghelişti. Ca printr-un miracol au fost salvate de acest dezastru pentru că în urmă cu doar 3 zile aceste statui de 3 metri şi 250 de kilograme fiecare, de o valoare istorică nemăsurată, au fost demontate una câte una tocmai pentru că începuse prima renovare din ultimii 80 de ani a catedralei.

O capodoperă a arhitecturii gotice
Peste 13 milioane de turişti vizitau anual Notre Dame. Vitraliile şi în special faţada occidentală cu turnurile în care sunt clopotele lăcaşului sunt simboluri care apar în fotografiile oricui a vizitat Parisul.

Această catedrală este parte a Patrimoniului mondial UNESCO. O capodoperă a arhitecturii gotice, plină de istorie, înţesată cu de scene mai mult sau mai puţin biblice.

Odată intrat în catedrală orice om vedea măreţia acestui loc. Altarul cu crucea de aur, aflat în faţa unei orgi cu peste 7 mii de tuburi, una dintre cele mai mari din lume. Stâlpii masivi, din piatră, fiecare având locuri speciale de rugăciune pentru pelerini.

Stâlpi care se încheie în arcadele acestea suspendate, la peste 30 de metri deasupra solului, copleşitor pentru orice turist. Vitraliile cele mai mari sunt cele din Nord şi Sud, cu un diametru de 13 metri, iar acesta, de exemplu, conţinea picturi cu scenele Noului Testament.

În momentul în care incendiul a cuprins catedrala, flăcările au cuprins tot ce era din lemn. Acoperişul, de exemplu, construit din 1300 de buşteni, echivalentul a 21 de hectare de pădure.

După ce flăcările au cuprins tot acoperișul catedralei, turnul făcut din zeci de tone de plumb și lemn s-a prăbușit. În cădere, a rupt o parte din arcadele interioare. Focul a fost alimentat și de vopselurile și materialele de construcții care urmau să fie folosite la renovare.

 

Ultima oră