cel mai vechi păpușar al sibiului - poveste lui jeno major este de povestit copiilor
Foto Dragoș Dumitru

Mânuiește păpușile, dar și aparatul foto. A devenit actor fără să fi avut studii de specialitate și fotograf fără vreun curs de fotografie. Și le face pe ambele impecabil. Este vorba despre Jeno Major, sau Jean, cum îi spun prietenii, unul din cei mai vechi păpușari de la Teatrul Gong. Este iubit de copii, indiferent că joacă roluri pozitive sau negative, iar National Geographic îl iubește pentru fotografiile pe care i le-a selectat pentru publicare.

Din construcții pe scenă
Acum 25 de ani Jeno Major lucra în construcții. Soția lui a văzut un anunț în ziar și așa a început transformarea. ”Soția mea văzuse un anunț în ziar că se reînființează secția germană a teatrului pentru copii și angajează. Nu era nevoie de studii superioare, eu vorbeam ceva germană, mama fiind nemțoaică, așa că m-a împins de la spate să merg la interviu. Acum însă îi mulțumesc soției că m-a obligat într-un fel să merg acolo”, își amintește Jeno Major.

cel mai vechi păpușar al sibiului - poveste lui jeno major este de povestit copiilor
Foto Dragoș Dumitru

Actorul povestește că a ajuns în fața celor care l-au intervievat cu mari emoții. ”Eu veneam din construcții, de la săpat șanțuri, nu avusesem nicio legătură cu teatrul, cu arta…am ajuns acolo în fața lor, aveam niște emoții îngrozitoare. Am vorbit ceva în germană și am primit job-ul. Am fost chiar uimit”, spune Jean.

25 de ani- 85 de premiere, un rol de amintit
Jeno Major își amintește primul rol pe care l-a jucat. ”A fost Broscuța Fermecată, din piesa cu același nume. Interesant este faptul că piesa este și acum în repertoriul teatrului. În cei 25 de ani am avut cred 85 de premiere, iar în unele piese joc și 5 roluri”, spune el.

cel mai vechi păpușar al sibiului - poveste lui jeno major este de povestit copiilor
Foto Dragoș Dumitru

Jean recunoaște că și acum are emoții de fiecare dată când urcă pe scenă. ”Îmi aduc aminte de emoțiile de la prima piesă, dar nici ceea ce simt acum nu este mult diferit. Am emoții, pentru că fiecare spectacol este altfel. Spectatorii sunt copii, care nu se cenzurează în niciun fel. Dacă nu le place ceva, îți spun, de acolo, din sală. E un public mereu în schimbare”, spune actorul.

Jean este puțin supărat pe cei care spun că actorii pentru copii de fapt nu sunt chiar actori. ”Am mai auzit asta, spunându-se că noi nu suntem actori adevărați. Țin să contrazic asta. Noi trebuie să învățăm să mânuim păpușile, care de la una la alta au tehnică diferită. Pe lângă asta trebuie să învățăm să lucrăm cu corpul, să transmitem emoțiile și așa, iar totul trebuie să fie amplificat, pentru ca cei mici să perceapă emoțiile care vin dinspre noi”, spune Jean.

cel mai vechi păpușar al sibiului - poveste lui jeno major este de povestit copiilor
Foto Dragoș Dumitru

Copiii s-au transformat
Jeno Major spune că cei mici s-au transformat ca public față de cel de acum 25 de ani. ”În timpul spectacolelor copiii spun tot felul de lucruri haioase, îi aud de pe scenă. Acest lucru nu s-a schimbat. Însă, generațiile trecute erau parcă formate din copii mai așezați, cei de acum sunt mai zbuciumați, dar și mai dezinvolți. Cei care acum sunt mari țineau cu personajele bune, cu zânele, reginele, dar cei de acum susțin personajele negative, ceea ce cred că este o consecință a ceea ce văd la televizor și desene animate. Însă, oricum, și atunci, și acum, cei mici sunt extraordinari, sunt haioși și spun ce le trece prin cap, iar asta îi face speciali”, spune Jean.

Actorul povestește că în timpul pieselor interactive copiii sunt în mare parte dornici să participe la piesă. ”Avem și momente în care le cerem ajutorul sau îi invităm pe scenă. Ei, atât le trebuie, să le dai un pic de nas, că nu mai scapi de ei. Dar, unii sunt mai temători și îi văd cum se ascund după părinți dacă e vreo vrăjitoarepe scenă, iar alții mult mai curajoși fac ochii mari, sunt curioși”, spune amuzat actorul.

cel mai vechi păpușar al sibiului - poveste lui jeno major este de povestit copiilor
Foto Dragoș Dumitru

Un fotograf de excepție
Jeno Major ”s-a făcut” actor fără a avea studii în acest sens. ”Facultatea de actorie am făcut-o mult mai târziu, când deja oricum mă specializasem la locul de muncă. Dar, probabil că am avut un talent ascuns care a ieșit la iveală atunci când am urcat pe scenă, pentru că actoria și faptul că activez în acest domeniu au devenit viața mea”, spune Jean. La fel, Jean a devenit de câțiva ani unul din cei mai premiați fotografi de peisaje.

La fel, a început această activitate fără să fi studiat vreodată fotografia. ”Până acum vreo patru ani eram pescar înrăit. La un moment dat am vrut să îmi schimb viața. Am renunțat la fumat, la alcool și devenind vegetarian am renunțat și la pescuit. Mi-am luat un aparat foto și am început să fotografiez. Încă de la început am știut că voi fotografia peisaje, probabil și pentru că îmi place foarte mult natura”, spune Jeno Major.

cel mai vechi păpușar al sibiului - poveste lui jeno major este de povestit copiilor
Cea mai recentă fotografie a lui Jeno Major publicată de National Geographic

Jean își amintește cum s-a urcat în mașină și a condus până în Bucovina. ”M-am urcat undeva pe un munte și am început să fac fotografii. A venit cineva la mine, m-a întrebat dacă sunt fotograf și dacă nu vreau să particip la un workshop al lui Sorin Onișor. Și așa am învățat de la unul din cei mai buni fotografi români”, își amintește Jean.

Zeci de premii, poze preluate de National Geographic
La fel cum talentul actoricesc al lui Jean a ieșit la iveală o dată cu urcarea lui pe scenă, talentul de fotograf s-a făcut cunoscut printre specialiști. ”Fac poze în fiecare zi. Nu există zi să nu fotografiez. Și înainte de spectacolele de la teatru merg undeva în natură și fac fotografii. Le editez, dar foarte puțin, pentru că la fel ca în teatru, actorul își pune amprenta, iar în fotografie poate lumina nu este cum ți-ai dori-o sau aparatul nu vede așa cum vede ochiul”.

Jeno Major a primit zeci de premii doar de la începutul anului. ”Am trimis fotografii la mai multe concursuri din toată lumea. Anul acesta doar am luat 35 de premii, dintre care 10 locul întâi. Anul trecut am luat premiul cel mare de la Federația Internațională de Artă Fotografică”, spune Jeno Major.

cel mai vechi păpușar al sibiului - poveste lui jeno major este de povestit copiilor
”Solitudine„ – una din fotografiile lui Jeno Major trimise pentru selecție la National Geographic

Dar, poate cea mai mare realizare a lui Jean este faptul că National Geographic i-a selectat șase fotografii, dintre care una a publicat-o pe pagina de Facebook. ”Este vorba despre o fotografie din Toscana, cu un copac singuratic. Zilele trecute a mai fost selectată una, făcută pe Olt, iar eu sunt încrezător că va fi și ea publicată. Este un sentiment unic să vezi pe poza ta chenarul acela galben de la National Geographic. E ceva pentru mine”, spune mulțumit Jean.

Jeno Major este convins că talentul a mocnit în el până când s-a ivit ocazia de a ieși la suprafață. Pentru că altfel cum să fii un actor îndrăgit de cel mai exigent public- copiii- fără să fi învățat de la început să faci asta și cum să devii un fotograf excepțional în doar patru ani, la fel, fără să fi apăsat înainte pe un declanșator. Cu siguranță însă asta i-a fost menirea. Să bucure ochii și să ”nască” personaje.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu