Incendiul catedralei Notre Dame din Paris înseamnă opere de artă distruse, un simbol pus la pământ. Deja se vorbește despre reconstrucția catedralei, dar asta ar putea dura peste 100 de ani, după părerea directorului Muzeului Bukenthal Sibiu, Sabin Luca. Acesta este de părere că orice reconstrucție, oricât de fidelă ar fi, nu mai reprezintă o operă de artă.
Incendiul de la Notre Dame a fost extrem de puternic, iar marți dimineață focul încă nu fusese stins cu totul. Flăcările au fost extrem de violente. ”Părerea mea este că acolo nu a fost ceva natural, pentru că flăcările au fost mul prea puternic și dintr-o dată. Dar, să vedem ce va spune ancheta. Oricum, flăcările au fost întreținute și de schelele montate pentru reabilitare. Și asta pentru că o parte din ele cu siguranță sunt din lemn”, spune Sabin Luca, reputat restaurator și directorul muzeului Brukenthal Sibiu.
Deja doi miliardari francezi au anunțat că vor dona 300 de milioane de euro pentru restaurarea catedralei. Dar, probabil costurile vor fi mult mai mari, iar lucrările ar putea dura peste 100 de ani. ”O astfel de reconstrucție ar putea dura un secol sau mai bine de atât. Oricum, este bine că au desene, catedrala a fost scanată în toate detaliile, așa că exist modele pentru restaurare. Dar, oricum nu va fi o operă de artă, va fi un fel de kitsch, pentru va fi totuși o copie a unei opere de artă,repetarea unei creații”, este de părere Sabin Luca.
Restauratorul sibian spune că până la începerea efectivă a lucrărilor vor fi făcuți niște pași. ”În primul rând ancheta trebuie să stabilească de la ce a pornit focul. Apoi va trebui făcută o analiză a structurii. Ei spun că nu a fost afectată, dar acele pietre din care sunt făcuți pereții sunt legate între ele cu mortar, cu material, care este afectat de căldura foarte mare, așa că s-ar putea să nu mai fie stabili și să cadă la o adiere de vânt.
Sabin Luca spune că incendiul este un dezastru. ”Este un punct de interes al Europei. Dacă ai fost la Paris și nu ai vizitat Notre Dame ai cam fost degeaba. E un dezastru ce sa- întâmplat, multe opere au fost distruse, în primele două ore pompierii au dat cu apă din interior. Iar în astfel de cazuri există niște protocoale stricte: nu ai voie să dai cu jetul acela puternic, pentru că mai mult strici decât salvezi. Acolo erau mătăsuri, hârtii, opere de artă. Am înțeles că au reușit să scoată bucata de coroană de spini a lui Hristos, dar nu se știe în ce stare e. Deci, un dezastru”, conchide Sabin Luca.