Ce variante ai dacă-ți dorești un aragaz, dar ai un buget redus

Când vine vorba de gătit, aragazul este vedeta bucătăriei, alcătuind, împreună cu hota și frigiderul, tripleta de bază. Indiferent cât de mult sau de puțin gătim, un aragaz este indispensabil în fiecare casă.

Avansul tehnologic, sesizabil pe toate planurile, nu putea ocoli, bineînțeles, lucrativa nișă a electrocasnicelor. Din acest motiv, în ziua de azi avem atât de multe opțiuni, încât atunci când vine vorba de achiziționarea unui aragaz, decizia este extrem de greu de luat. Aragaz sau combo de plită plus cuptor încorporabil? Aragaz pe gaz, cu inducție sau vitroceramic?

Uneori, alegerea este constrânsă și „ajutată”, chiar, de buget, caz în care opțiunile se reduc drastic. Depinde și de cât de mult gătim. Dacă bugetul este unul redus sau gătim foarte puțin, un aragaz clasic este varianta câștigătoare. Asta pentru că dacă vorbim de preț, un combo de plită și cuptor încorporabile ies clar din calcul, pentru că acestea sunt mult mai scumpe decât aragazurile convenționale. E adevărat, au și avantajele lor, care justifică oarecum diferența de preț.

Până de curând aragazul cu cuptor încorporat era cel mai popular tip de aparat de gătit în bucătăriile românești. Unul din motive este chiar prețul: e vorba de un aragaz ieftin, al cărui preț poate să plece de la 500 de lei, dacă vorbim de aragazul tipic, cu patru ochiuri.

Majoritatea modelelor aragazului ieftin sunt pe gaz, atât ochiurile cât și cuptorul, însă există și modele complet electrice sau mixte (cu arzătoare pe gaz și cuptor electric). Un model mai scump se diferențează de un aragaz ieftin prin numărul de ochiuri, dispunerea acestora (în cruce sau în colțuri), capacitatea în litri a cuptorului și funcțiile extra (aprindere automată a ochiurilor, funcție grill și rotisor, sertar pentru tăvi și vase în zona inferioară, capac metalic sau sticlă, grilaj cuptor pe role etc.).

Printre avantajele aragazului pe gaz sunt prețul mic de achiziție în raport cu celelalte soluții, costul redus al combustibilului (gazul fiind mai ieftin decât curentul electric), inerția termică mică (puterea de încălzire fiind foarte rapid ajustabilă, cu rezultate care se simt imediat), dar aragazul pe gaz are și dezavantaje: deteriorarea vaselor în timp (din cauza contactului direct al flăcării cu vasele), căldura și emisiile de noxe (aragazul pe gaz va încălzi semnificativ bucătăria), pericolul de explozie și de incendiu (orice arde cu flacără deschisă este un potențial pericol de incendiu).

Așadar, în funcție și de bugetul tău, un aragaz de calitate rămâne aragazul cu ochiuri pe gaz sau, cel mult, un model mixt, cu cuptor electric. Dacă urmărești campaniile de reduceri de la marii retaileri online, cu siguranță vei obține prețuri chiar și mai bune decât îți imaginai, ceea ce te va ajuta fie să economisești bani, fie să-ți permiți, la același buget, un model mai performant, cu mai multe funcții.

Dacă banii nu sunt o problemă sau dacă gătești destul de des, o investiție într-un aparat de gătit performant, de calitate și cu mai multe opțiuni decât un aragaz obișnuit, este chiar rentabilă pe termen lung. La urma urmei, un aragaz nu-l cumperi în fiecare zi. Nici măcar în fiecare an. Caz în care recomandabil este să achiziționezi un combo de plită și cuptor încorporabile. Fie că sunt pe gaz, electrice sau mixte. Opțiuni sunt cu nemiluita.

Ultima oră