Țichindelean a revenit la conducerea DSVSA Sibiu după ce a fost judecat pentru abuz în serviciu

Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Animalelor Sibiu (DSVSA) este din nou condusă de medicul veterinar Șerban Țichindelean. Acesta a fost judecat pentru abuz în serviciu și conflict de interese. La începutul anului a fost însă achitat și de la 1 martie s-a reîntors la serviciu.

În septembrie 2014 Șerban Țichindelean și Mirela Olteanu, cosilierul juridic al DSVSA Sibiu, au fost reținuți de DNA sub acuzațiile de abuz în serviciu în formă continuată, abuz în serviciu și conflict de interese. În martie 2015 a fost trimis în judecată, iar la începutul acestui an a obținut achitarea la Curtea de Apel Alba Iulia. Acest lucru i-a permis lui Șerban Țichindelean să revină pe funcția de director al DSVSA Sibiu. În această perioadă interimatul a fost asigurat de Lazăr Mario Farcaș și Vasile Fodor.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2011- 2013, Şerban Ţichindelean, în calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin emiterea unor dispoziţii nelegale, care au avut ca rezultat rezilierea unui contract de concesiune a Circumscripţiei Sanitar Veterinare Jina (ce fusese încheiat cu Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) şi încheierea, în condiţii nelegale, a unui contract similar cu un alt medic veterinar.

Astfel, în 25 februarie 2013, Mirela Cosmina Olteanu, în calitate de consilier juridic la DSVSA Sibiu, în scopul de a-l ajuta pe Ţichindelean, a avizat în mod nelegal notificarea de reziliere a contractului iniţial de concesiune, în lipsa acordului Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

În acelaşi context, la 4 septembrie 2013, Mirela Cosmina Olteanu, cu intenţie indirectă, în scopul de a-l ajuta pe Ţichindelean, a întocmit o adresă în numele DSVSA Sibiu de constituire ca parte civilă într-o procedură judiciară, prin crearea unei aparenţe de legalitate a actului administrativ, ştiind că sumele nu au fost stabilite de către compartimentele cu atribuţii în avizarea deconturilor, calculul fiind făcut în mod arbitrar prin efectuarea unor verificări nelegale.

Prin aceste acţiuni, Şerban Ţichindelean „a produs o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale medicului veterinar, beneficiarul iniţial al contractului de concesiune, cauzându-i acestuia un prejudiciu de 176.194, 85 lei, corelativ cu crearea unui folos pentru noul prestator de servicii sanitar veterinare, în cuantum de 67.192, 80 lei”.

Potrivit procurorilor, în 1 august 2011, Şerban Ţichindelean a încălcat dispoziţiile legale privind statutul funcţionarilor publici şi a celor în materia achiziţiilor publice de servicii, prin încheierea unui contract de prestări servicii (consultanţă juridică), prelungit până în anul 2014, cu inculpata Mirela Cosmina Olteanu, producând astfel o pagubă instituţiei publice, corelativ cu folosul material în favoarea acesteia, constând în plata efectivă a serviciilor în cuantum total de 141.768,00 lei.

În perioada 2010 – septembrie 2014, Ţichindelean a dispus utilizarea nelegală a unei autoutilitare frigorifice a DSVSA Sibiu în cadrul programului de autocontrol al agenţilor economici, în folosul acestora şi corelativ creând o pagubă Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cuantum de 50.169,07 lei şi 2681,40 euro.

De asemenea, în 25 aprilie 2012, Şerban Ţichindelean, în calitate de director executiv al DSVSA Sibiu, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, a dispus încheierea unui contract de închiriere între DSVSA Sibiu şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, cu încălcarea dispoziţiilor legale, cauzând o pagubă în valoare de 1603,70 lei (chirie şi carburant) în dauna ANVSA, corelativ cu crearea unui folos patrimonial injust în favoarea Regiei Naţionale Pădurilor Romsilva.

 

Ultima oră

Comentariul meu