Sute de analfabeți la volan – Au plătit mii de euro ca să-și ia permisul

În România, mulți analfabeți au reușit să își ia permisele de conducere, și nu fiindcă au învățat pe brânci, ci pentru că le-au „cumpărat”. Cazuri concrete avem în Giurgiu, la Bolintin Vale, acolo unde „șoferii” analfabeți au provocat și accidente.

Sute de persoane din Bolintin Vale, județul Giurgiu, au permis de conducere, deși nu știu să citească și să scrie, notează digi24.ro. Mulți au provocat accidente rutiere, iar Parchetul Tribunalului Giurgiu a deschis mai multe dosare penale, nesoluționate de mai bine de doi ani. Oamenii își luau carnetul și cu ajutorul unor polițiști și a doi instructori auto. Majoritatea locuitorilor din Bolintin Vale știu că foarte mulți bolintineni au obținut permise de conducere ilegal. Aceștia spun că permisul se obține și cu mici atenții.

5.000 de euro, prețul unui permis de conducere
Potrivit informațiilor Digi24, un analfabet din Bolintin Vale ar fi dat șpagă în jur de 5.000 de euro pentru a obține permisul de conducere ilegal.

Rețeaua care intermediază permise analfabeţilor ar exista de mai bine de cinci ani. Ea ar fi alcătuită din doi instructori auto, care fac legătura clienților cu polițiștii de la Serviciul Permise Giurgiu. Șpaga se împarte între aceștia. Veriga importantă în rețea este polițistul din sală, unde se dă proba scrisă. Un intermediar al acestei rețele a povestit pentru Digi24 că analfabeții erau băgați în sală la sfârșit. Polițistul trecea prin dreptul calculatorului candidatului, citea întrebarea, după care îi arăta din spate, pe degete, care e răspunsul corect. Poliția din Bolintin a refuzat să vorbeasc cu echipa Digi24.

Întreaga rețea a fost deconspirată în urma unor accidente rutiere în care au fost implicați acești analfabeți. La audieri, polițiștii din alte județe au observat că unii şoferi din Bolintin nu știu să scrie și să citească. Așa au fost obligați procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu să deschisă dosare penale.

Multe dosare în lucru la Parchet
„La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu sunt înregistrate cauze penale, care au ca obiect obținerea în condiții suspecte, a unor permise de conducere de către persoane care au domiciliul sau reședința pe raza județului Giurgiu”. (Sursa – Parchetul Tribunalului Giurgiu)
Ancheta trenează de doi ani. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu refuză să explice de ce.

Ultima oră

Comentariul meu