Expoziție inedită la Muzeul Brukenthal: Kabuki – stampe japoneze

Muzeul Național Brukenthal împreună cu avocatul colectionar George Șerban, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu îi invită pe sibieni la vernisajul expoziției de stampe Kabuki – teatrul japonez, ce va avea loc la Muzeul Național Brukenthal, Piața Mare, nr. 4, vineri 12 aprilie 2019, ora 13.

Expoziția de stampe japoneze cu tema Teatrul Kabuki, prima de acest gen la Sibiu, va avea loc în perioada 12 aprilie-30 iunie 2019 în Cabinetul de Cartografie al muzeului sibian.

Curatorul expoziției dr. Alexandru Constantin Chituță ne-a declarat: ”Această expoziție s-a născut din dorința de a explora și a prezenta iubitorilor de artă, un episod fascinant al culturii japoneze: arta ukiyo-e. În cadrul expoziției, ce va fi cuprinsă și în agenda Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, vor fi expuse circa 100 de stampe japoneze realizate in perioada secolelor 18 si 19, conținând imagini ale actorilor și scene de teatru kabuki din colecția avocatului George Șerban din București, un prieten al Muzeului Național Brukenthal. Invităm pe toți vizitatorii la o incursiune în lumea fascinantă a gravurii, la o călătorie imaginară în Japonia shogunală, familiarizându-se cu un univers artistic de mare originalitate”.

Apariția ukiyo-e este strâns legată de climatul politic, social și economic din epoca Edo (1603-1868), perioadă în care, în ciuda izolaționismului adoptat, Japonia s-a bucurat de o creștere economică susținută. Dezvoltarea comerțului a condus la formarea unei noi burghezii ai cărei principali membri erau artizanii și negustorii, cunoscuți sub denumirea de chonin. Deși importanța lor pe plan economic este incontestabilă, ierarhia socială a epocii Edo i-a împiedicat pe aceștia să acceadă la puterea politică. De aceea, noua clasă mijlocie s-a afirmat prin crearea unei noi identități sociale.

Una dintre particularitățile stilului de viață promovat de burghezia Edo este teatrul kabuki. Piesele erau inspirate din legende istorice sau din viața de zi cu zi, piesele de teatru aveau în comun o serie de motive și tematici. Tema unei piese nu reprezenta, însă, punctul central de interes în gravuri. Acestea erau create cu scopul de a reda atmosfera piesei, o importanță deosebită aveau costumele decorate generos și personalitățile actorilor.

De aceea, universul eclectic, animat al teatrului kabuki a fost reprezentat în xilogravurile cu actori cunoscute sub numele de ’yakusha-e’. Asemeni posterelor din zilele noastre, aceste xilogravuri (la inceput monocrome si ulterior policrome), erau create pentru a informa audienta despre anumite piese de teatru ori de roluri în care evoluau actorii faimoși ai vremii.

Vor fi prezente in expozitie aproximativ 100 de lucrari apartinind celor mai importante scoli japoneze : Școala Torii, Școala Katsukawa active in secolul XVIII, artistii Buncho si Sharaku, activi in secolul 18, Școala Utagawa activa pe tot parcursul secolui 19. Si cei mai importanti artisti japonezi care au realizat stampe japoneze cu imagini de actori si scene de teatru Kabuki. Enumeram o parte dintre acestia: Torii Kiyonobu, Torii Kiyonaga, Torii Kiyoshige, Sharaku, Buncho, Suncho, Toyokuni I, Toyokuni III, Horoshige, Kuniyoshi, Kunichika, Chikanobu si Kunisada III.

Ultima oră