Cor celebru din Anglia concertează la Sibiu

Cu o tradiție începută în secolul al XV-lea, reputatul cor Jesus College Cambridge va concerta în România în cadrul unui turneu susținut cu prilejul Sărbătorilor Pascale ce va cuprinde orașele Sibiu, Biertan, Brașov și Mediaș în perioada 12 – 15 aprilie 2019.

La invitația Uniunii de Creație Interpretative a Muzicienilor din România, corul format din 46 de muzicieni vizitează pentru prima dată România în urma unor turnee de succes susținute în Europa, Asia, America de Nord și Africa de Sud.
Fondat în anul 1496 odată cu fondarea Colegiului din Cambridge, corul este condus din anul 2017 de Richard Pinel în calitate de director muzical și dirijor. Richard Pinel este, totodată, director al Festivalului de Muzică din Edington și virtuoz organist distins cu numeroase premii internaționale.

Alături de cor vor concerta la orgă David Rees și Jason Richards. David Rees ocupă rolul de Senior Organ Scholar la Jesus College Cambridge, începându-și cariera de la vârsta de 7 ani la Westminster Abbey unde a susținut la orgă slujbele zilnice, fiind invitat să concerteze și la evenimente majore precum vizita Papei Benedict la Londra și căsătoria dintre Prințul William cu Ducesa de Cambridge în anul 2011.
Iar Jason Richards este Junior Organ Scholar, absolvent al Dean Close School in Cheltenham, interpret ce s-a remarcat în numeroase recitaluri de orgă în bisericile istorice din Marea Britanie, dar și la Castelul Windsor unde a fost invitat să concerteze în timpul ceremoniei căsătoriei Prințului Harry cu Ducesa de Sussex în anul 2018.

Programul turneului

Sibiu: vineri, 12 aprilie, ora 19:00
Biserica Sf. Ioan (Johanniskirche), Strada Mitropoliei nr. 32
Un concert parte din Stagiunea „4 Anotimpuri”, reprezentând Primăvara

Biertan: sâmbătă, 13 aprilie, ora 18:00
Biserica fortificată din Biertan

Brașov: duminică, 14 aprilie, ora 18:00
Aula Universității „Transilvania”
Str. Iuliu Maniu nr. 41A

Mediaș: luni, 15 aprilie, ora 18:00
Biserica fortificată Sf. Margareta
Piața Castelului nr. 1

Intrarea va fi liberă la toate cele patru evenimente ale turneului.

Cor celebru din Anglia concertează la Sibiu
Dirijorul Richard Pinel

Sibiul, orașul tuturor anotimpurilor, găzduiește, pentru cel de-al patrulea an consecutiv, seria de concerte „Anotimpuri” organizată de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR). Patru concerte-eveniment menite să surprindă muzical publicul sibian vor avea loc în fiecare sezon și în 2019, culminând cu evenimentul mult așteptat din 31 decembrie: „Concertul de Anul Nou de la Sibiu”. Primul eveniment, „Primăvara” va fi susținut de reputatul cor Jesus College Cambridge.

Concertele Jesus College Cambridge în România vor fi susținute de corurile reunite: the Chapel Choir (ce datează de la fondarea Colegiului în anul 1496, fiind refondat în anul 1849), format din bărbați tineri și adulți, și the College Choir (format în anul 1982), sub formulă mixtă, format din elevi din mai multe școli, cuprinzând și soprane și alto. Fiecare ansamblu și-a dezvoltat o reputație și un repertoriu propriu concertânnd împreună la evenimente de amploare în College Chapel (datând din secolul XII) sau în alte spații renumite, sub conducerea lui Richard Pinel.
Responsabilitatea principală a corurilor este să concerteze în serviciul frumoasei Capele a Colegiului, iar, pe lângă acest lucru, colaborează cu orchestre faimoase și ansambluri precum Britten Sinfonia, Fretwork și the Saraband Consort. Corurile își extind discografia înregistrând sub Signum label. Cel mai recent disc, Praise My Soul, a fost lansat, cu succes de critică, în luna octombrie a anului 2018, ajungând în top ten la the UK Specialist Classical Charts. Corurile au fost apreciate de The Sunday Times prin calitățile “exquisite blend and shape”.

În anul 2017, membrii the Chapel Choir au interpretat Recviemul de război de Britten la Saffron Hall și au colaborat cu trupa progressive-rock Big Big Train într-un proiect cu muzică de Crăciun care a urcat rapid în topuri. În același timp, The College Choir a susținut de curând concerte care s-au bucurat de o foarte bună primire interpretând Patimile după Matei de Bach, Dixit Dominus de Handel sau Petite Messe Solennelle de Rossini. Au participat la BBC Proms parte din evenimentele care au sărbătorit 800 de ani de la fondarea Universității din Cambridge și au participat la numeroase transmisii live la BBC TV sau la radio. Dintre proiectele corurilor reunite se remarcă Patimile după Ioan de Bach (‘nothing could have been more heart-warming’ – The Independent), Simfonia a III-a de Mahler la King’s College Chapel, sub conducerea lui Graham Ross, două concerte Christmas Celebration alături de the Royal Philharmonic Orchestra, sub conducerea lui John Rutter.

Richard Pinel este Fellow și Director of Music la Jesus College Cambridge, interpretând la orgă în serviciul Liturghiei, dezvoltând, de asemenea, o carieră independentă concertând în numeroase proiecte. A fost, timp de șapte ani, Assistant Director of Music la George’s Chapel de la Castelul Windsor, interpretând regulat de opt ori pe săptămână dar și cu ocazia mai multor evenimente regale sau de importanță națională. A ocupat roluri similare la Magdalen College, la Catedralele Oxford și Perth.

La începutul carierei sale ca membru de cor la All Saints’ Church, Northampton, Richard Pinel a primit prestigioasa bursă pentru orgă la Magdalen College, Oxford, în annul 2002. În această perioadă, alături de corul colegiului distins cu Premiul Grammy, a înregistrat diferite proiecte la Harmonia Mundi din SUA în cadrul cărora interpretarea lui Richard Pinel a fost numită „o forță a naturii”. A studiat alături de Henry Fairs la Birmingham Conservatoire. Din acel punct a început să câștige competiții de nivel internațional, culminând cu the First Prize, Ad Wammes Prize și Naji Hakim Prize la Breda International Organ Competition în Olanda. În calitate de profesor, Richard Pinel a condus masterclass-uri la Royal College of Organists și la Royal Birmingham Conservatoire, coordonând cursuri pentru Oundle for Organists. Primul său CD, L’Orgue Symphonique, a fost lansat la Resonus Classics, fiind foarte bine primit de critică și apreciat prin cuvintele ‘electrifying impact’ and ‘truly tremendous verve’.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei peste 20 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul ce împlinește anul acesta 10 ani de activitate acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Ultima oră