Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 18:00, spectacolul „Privighetoarea” după Hans Christian Andersen, în regia lui Gavriil Pinte. Intrarea este liberă, iar evenimentul este organizat în scop caritabil, având ca obiectiv strângerea de donații pentru SOS Satele Copiilor.
„Privighetoarea” este un spectacol de teatru de animație cu un imaginar fabulos, ce face o pledoarie pentru ceea ce e natural, autentic și adevărat. Când împăratul Chinei află că în împărăția lui există o privighetoare cu un glas nemaipomenit de frumos, dă imediat ordin să fie găsită și adusă la el. Servitorii săi pleacă în căutarea privighetorii și o aduc în fața împăratului, care o îndrăgește pe loc. Împăratul își dorește să țină privighetoarea aproape de el, însă pasărea nu-și dorește nicidecum să-și trăiască zilele într-o colivie și cere să fie eliberată.
Construit pe un text aproape poetic, cu accent pe ritmul cuvintelor și al sunetelor, spectacolul de la Sibiu creionează o lume de porțelan, articulată pe muzica instrumentelor chinezești tradiționale, printr-o coloană sonoră realizată de regizorul spectacolului, care semnează, totodată, și adaptarea textului pentru scenă. „Spectacolul separă și pune în dialog o lume automatizată, mecanizată și manechinizată, și una vie.”, declara Gavriil Pinte, în timpul repetițiilor. Scenografia spectacolului poartă semnătura Roxanei Ionescu și pune accent pe motive inspirate din porțelanurile chinezești, într-o cromatică alb-albastru, atât în construcția măștilor din policarbonat modelat la cald printr-o tehnică experimentală, cât și a costumelor create dintr-un material rigid pentru a contribui la lipsa de flexibilitate corporală a actorilor – manechine. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Lucia Barbu, Paul Bondane, Mircea Corcoveanu, Barbara Crișan, Jenő Major, Gabriela Mitrea, Raluca Răduca, Alexandra Șerban, Daniel Neagu și Andrei Arjoca, la care se mai adaugă vocile înregistrate ale lui Andrei Hansel, Adrian Prohaska, Dan Hândoreanu, Gavriil Pinte, Horațiu Dancu, Claudiu Rusu Costea și Raluca Pavel.
Spectacolul are o durată de aproximativ 55 de minute și este recomandat copiilor cu vârsta peste 7 ani.
SOS Satele Copiilor România este o organizație neguvernamentală cu misiunea de o oferi o familie copiilor care au rămas fără sprijinul parental și de a-i susține și proteja pe cei care riscă să-l piardă. De peste 25 ani, SOS Satele Copiilor Romania schimbă viitorul copiilor din România. Au construit trei Sate SOS (unul chiar cel din Cisnădie), în care sute de copii abandonați sau orfani au crescut, au visat, au învățat și au devenit adulți responsabili. Azi, la nivelul întregii țări, cresc in Satele SOS aproape 200 de copii.
Donația recomandată pentru acest eveniment este de 10 lei.