foto andrei pleșu: nu cred că noica ar mai fi ales acum păltinișul

Andrei Pleşu spune că Noica, dacă ar mai fi trăit acum, nu ar mai fi ales Păltinișul, ca loc în care să se retragă. Și asta din cauză că staţiunea sibiană nu mai este așa de liniștită ca în urmă cu 40 de ani.

Pleșu: „Păltinişul nu mai are liniştea şi iradierea paşnică pe care o avea”

Andrei Pleşu a declarat aseară, în timpul unui dialog public, cu Constantin Chiriac, la fosta librărie Habitus, că Noica nu ar mai fi locuit la Păltiniş, dacă ar mai fi trăit. „Acuma, am şi scris asta, nu cred că ar mai fi ales Păltinişul, fiindcă de câte ori mă duc acolo, nu mai recunosc locul. A devenit o chestie aşa cu locuri de joacă spectaculoase, cu multe construcţii noi. Totul este pornit spre altă direcţie, iar lângă casa domnului Noica, ultima casă, s-a făcut un teren pentru copii, de joacă, un scandal permanent. Din păcate, locul nu mai are liniştea şi iradierea paşnică pe care o avea şi eu cred că nu l-ar mai fi ales”, a spus Andrei Pleşu. Acesta a povestit cum  Noica „a găsit Păltinişul cu ajutorul fratelui lui Cioran, Relu Cioran, care locuia în Sibiu şi care i-a arătat Păltinişul.”

Noica ar fi putut locui într-un sat sibian, dar s-a răzgândit

Constantin Noica a ales staţiunea Păltiniş, după un turneu, în care a căutat „un loc potrivit ca să se retragă”, potrivit lui Andrei Pleşu. Iniţial, Noica s-ar fi dus şi şi-ar fi închiriat o cameră, într-o casă din Sălişte. Pleşu spune că primarul de atunci l-ar fi căutat pe Noica, să vadă cu ce se ocupă, iar filosoful l-ar fi minţit pe edil, că este scriitor. Atunci primarul încântat, i-a spus lui Noica, că o să revină a doua zi, să vadă cum scrie.

De ce e înmormântat Noica lângă Schit, deşi nu s-a călugărit

Pleşu a povestit şi cum Mitropolitul Ardealului de atunci, Antonie Plămădeală, i-a îndeplinit dorinţa lui Constantin Noica, de a fi înmormântat lângă Schitul din Păltiniş, deşi filosoful nu era călugăr. După cum se ştie, Biserica Ortodoxă Română permite de obicei doar călugărilor şi preoţilor să fie înmormântaţi lângă biserici, schituri şi mănăstiri.

Pleşu: „Păltinişul, locul în care noi am devenit oameni”

„Am rămas lipit de imaginea Păltinişului ca fiind locul în care noi am devenit oameni”, a mărturisit Andrei Pleşu. Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu sunt doar doi dintre cei care au făcut parte din „Şcoala de la Păltiniş”, condusă de filosoful Constantin Noica. Acesta s-a retras la Păltiniş din 1975 până când a murit în 1987, la 78 de ani.

Ultima oră

Comentariul meu