”cea mai cea” polițistă din sibiu - isabela e agent, voluntar smurd și dansatoare

Se tot vorbește despre femei în lumea bărbaților, despre meserii ce până acum ceva vreme aparțineau exclusiv bărbaților, dar care sunt practicate acum și de doamne. Una dintre acestea este cea de polițist ”în stradă”. Isabela Mihuțoiu este una dintre femeile polițist de la Ordine Publică, dar singura de la Ocna Sibiului. Și nu asta ar fi neapărat interesant, ci faptul că Isabela este și voluntar SMURD și dansatoare. Cum se îmbină cele trei ocupații, toate la fel de solicitante? Cu moderație, spune ea.

Un job pentru societate
Isabela Mihuțoiu are 28 de ani și de 7 lucrează la Poliția Ocna Sibiului. A ajuns la Sibiu deși este din Târgu Jiu, după ce a terminat Școala de subofițeri de la Câmpina. ”Mereu mi-am dorit să am o meserie prin care să fac ceva pentru societate. Am vrut inițial să dau la medicină, dar apoi m-am răzgândit și am ales poliția. Poate și pentru că am avut o înclinație către latura asta, nu știu…de mică îmi plăcea culoarea albastră, îi ceream mamei să îmi cumpere pistoale, erau singurele jucării care îmi plăceau”, își amintește Isabela.

După școala de la Câmpina absolvenții au fost repartizați în țară. Isabela a ales Sibiul pentru că auzise lucruri bune despre zonă. Așa a ajuns la Ocna Sibiului. ”Fiind stațiune, aici lucrăm pe toate segmentele. Patrulăm, avem atribuții pe parte rutieră, pe ordine publică. Atunci când e nevoie cerem ajutorul colegilor de la Sibiu, dacă e vorba despre vreo anchetă unde e nevoie de intervenția altor servicii. Mie nu îmi place munca de birou, nu sunt o persoană statică, așa că genul acesta de activitate îmi place extrem de mult. E provocator, e exact ce mi-am dorit”, spune Isabela.

”cea mai cea” polițistă din sibiu - isabela e agent, voluntar smurd și dansatoare

Singură între colegi
Dacă la nivelul municipiului mai sunt femei care patrulează, la Ocna Sibiului Isabela este singura polițistă a secției. ”Este într-adevăr o lume a bărbaților, dar nu e de nepătruns. Munca nu e chiar una ușoară, dar totul depinde de tine. Dacă tu ca femeie demonstrezi că te descurci, că faci față situațiilor, atunci nu există motive ca lumea să nu se poată baza pe tine și să nu fii acceptată. Eu am avut noroc aici de o echipă extraordinară, de un șef bun, sunt colegi, bărbați, care nu pun etichete. Poate și pentru că am demonstrat că se pot baza pe mine pe teren, am demonstrat că pot lucra la fel de bine ca ei”, spune Isabela.

Tânăra povestește că nu i-a fost frică pentru viața ei în timpul niciunei intervenții, dar o ușoară teamă se simte mereu. ”Există acolo o mică temere, pentru că niciodată nu ști cum ar putea degenera un conflict, de exemplu. Dar asta îți dă adrenalină, te menține vigilent. Până acum însă nu am avut situații excepționale sau de limită extremă”, spune Isabela.

Voluntar SMURD
Munca de polițist este solicitantă, dar la fel este și cea de voluntar SMURD pe care Isabela o face în timpul liber. ”Am făcut un curs, am dat examene și așa am ajuns să fiu voluntar la SMURD. Astfel îmi satisfac cumva dorința de a fi urmat medicina. Sunt paramedic, noi intervenim la cazurile mai ușoare, dar de multe ori facem diferența între viață și moarte până la sosirea medicului”, spune Isabela.

”cea mai cea” polițistă din sibiu - isabela e agent, voluntar smurd și dansatoare

Munca la SMURD este și ea solicitantă, la fel ca și cea de polițist, care se face în ture. ”Cheia este moderația. Îmi pun turele la SMURD în zilele libere. Dar, am grijă să nu mă extenuez, pentru că nu ar fi bine pentru nimeni. Echilibrul este cel mai important. Să faci ceea ce îți place și ce îți dorești, dar fără exagerări și excese, indiferent că este vorba despre muncă sau altceva. Aici e cheia și așa cred că reușesc și eu”, se destăinuie Isabela.

Trăirile negative se elimină prin dans
Isabela găsește timp și pentru o altă mare pasiune a ei- dansul. Face asta de la 16 ani, după ce a văzut filmul ”Dance with me”. ”Mi-a plăcut foarte mult, așa că acasă, în Târgu Jiu am căutat o școală de dans și am început cursurile. După un an am devenit instructor de dans, am participat și la câteva competiții. Apoi aici, la Sibiu, am reînceput să dansez după o pauză”, spune Isabela.

Munca de polițist și cea de la SMURD înseamnă consum emoțional și trăiri negative de cele mai multe ori. ”Atunci când dansez nu mă mai gândesc la nimic, las toate problemele. Mă eliberez de toate trăirile negative pe care prin prisma celorlalte activități le trăiesc. Este destul de stresant să ai de-a face cu oameni aflați în nevoie, în situații critice. Așa că prin dans uit de toate astea și încerc să le elimin din gândurile mele. Dansul este latura mea artistică ce nu se vede la serviciu”, spune Isabela.

”cea mai cea” polițistă din sibiu - isabela e agent, voluntar smurd și dansatoare

Și…pe lângă toate astea tânăra polițistă face și cursuri de teatru și echitație. ”Acestea sunt alte două lucruri pe care le fac cu foarte mare plăcere. Și ele, la fel ca dansul, mă ajută să mă deconectez, să trăiesc câteva ore altfel. Eu nu aș putea fi într-un singur fel, adică să merg la serviciu și atât. Colegii mei au copii și petrec timpul liber cu ei și cu familia. Eu încă nu am o familie, așa că orele libere le umplu altfel, cu activități care îmi fac plăcere”

Iar de la Isabela am avea toți de învățat. Și-a ales o meserie prin care ajută societatea, o activitate extra prin care vine în ajutorul celor cu probleme de sănătate și hobby-uri care o ajută pe ea. Și pe toate le face cu moderație și echilibru. Dozajul este totul, spune ea, și astfel putem face tot ce ne propunem.

Ultima oră

Comentariul meu