video - valul de sinucideri de la sibiu - psihologii explică ce e depresia și cum o recunoaștem
FOTO arhivă

Depresia este o boală ce macină din ce în ce mai multă lume. În cazurile extreme se poate ajunge la suicid, dar la fel de bine depresia se poate trata. De multe ori însă cei care suferă nu au puterea de a o recunoaște și atunci cei din jurul lor ar fi bine să intervină. Cum pot face asta pentru ca depresivii să aibă parte de ajutor specializat, ne spune psihologul Eduard Puiu.

Depresia se tratează pe două căi- în primul rând la psihiatru și apoi la psiholog. În cazurile severe, atunci când cineva amintește de faptul că are intenții suicidale, intervenția celor din jur trebuie să fie drastică. ”În primul rând depresivii trebuie să primească ajutor de la psihiatru sub forma medicamentelor. Asta nu înseamnă că sunt nebuni. Medicamentele au rolul de a reechilibra chimia din creier. Apoi, psihiatrii îi vor îndrepta către psiholog. Cele două terapii merg mână în mână în tratarea depresiei”, explică psihologul Eduard Puiu.

video - valul de sinucideri de la sibiu - psihologii explică ce e depresia și cum o recunoaștem

DIN CAUZA DEPRESIEI TREI TINERI S-AU SINUCIS LA SIBIU ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ

Depresia se ”reperează” după simptomele pe care le are. Persoana afectată este din ce în ce mai tristă, pierde sau ia în greutate, își pierde interesul pentru orice fel de activitate, își pierde apetitul, încep tulburările de somn, fizic este toropită. ”Acestea sunt semnele clare ale depresiei, plus starea permanentă de tristețe. Dacă persistă trebuie căutat ajutor. Dacă persoana  este una informată le va repera singură și va ști unde și cum să caute ajutor. Dacă nu, este nevoie de intervenție din exterior, dar intervenția trebuie făcută promt, mai ales în cazurile de depresie severă, atunci când depresivul deja își exprimă intenția suicidală”, spune Eduard Puiu.

Psihologul are și alte sfaturi pentru cei care se află într-o astfel de situație sau pentru cei care au în jurul lor persoane depresive. Și mai ales pentru părinți, care trebuie să fie foarte atenți la activitățile copiilor, pentru ca aceștia să nu se transforme în depresivii de mâine.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică