Reprezentația cu numărul 200 a spectacolului cu piesa „Faust”, regia Silviu Purcărete se joacă vineri seară la Sibiu. 80.000 spectatori au văzut spectacolul „Faust” în cei 11 ani care au trecut de la premieră.
Teatrul Național „Radu Stanca” prezintă în această seară la Sibiu, la Fabrica de Cultură – Sala Faust (Str. Triajului, nr. 1 – 3), prima reprezentație a spectacolului cu piesa „Faust”, regia Silviu Purcărete, din acest an, care este totodată reprezentația cu numărul 200. De la premiera din septembrie 2007 a spectacolului și până în prezent nu mai puțin de 80.000 de sibieni și turiști din România și străinătate au venit să vadă spectacolul care a rescris istoria postedecembristă a teatrului românesc. Multi-premiat, atât în România cât și în străinătate, spectacolul „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, rămâne, la unsprezece ani de la premieră, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate spectacole de teatru românești, pe întreg mapamondul.
„Suntem la început de primăvară, în 5 aprilie, când îl aniversăm pe Silviu Purcărete, cel care a înobilat prin creațiile lui arta teatrală din România și din lume, în același timp aniversăm spectacolul „Faust”, care a fost creat în 2007 și care a devenit cel mai important brand cultural de țară. De-a lungul timpului, spectacolul a triumfat la Sibiu, dar și în Edinburgh, Frankfurt, Maribor, Bruxelles, Budapesta și sunt multe scene cu care suntem în negocieri avansate: Berlin, Moscova, New York, Tokyo, Shanghai.
Ilie Gheorghe a fost cel care l-a întruchipat pe Faust timp de 10 ani. O creație memorabilă care va rămâne o pagină de aur în arta interpretativă a teatrului românesc. Miklós Bács este cel care continuă această provocare extraordinară venind cu un alt suflu și cu o altă energie și care duce pe mai departe acest miracol alături de Ofelia Popii și de actorii TNRS și studentii Școlii de Artă Teatrală din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Astrele s-au aliniat ca să putem sărbători astăzi, 5 aprilie, pe maestrul Silviu Purcărete, 200 de reprezentații cu acest spectacol care va fi prezentat în cadrul summitului din 8 si 9 mai și care va fi prezentat de asemenea în cadrul FITS. Către toți doritorii de frumos, de miracol, vă anunțăm că în acest an în total vor fi 22 de reprezentații cu Faust la Sibiu. Toate vor fi programate numai vineri și sâmbătă în așa fel încât turiștii din România și din toată lumea să își poată achiziționa din timp bilete și să poată ajunge la Sibiu pentru această întâlnire memorabilă. Ne dorim ca mulți ani de acum înainte să putem să aniversăm acest triumf al frumosului, al emoției și al profesionalismului, împreună cu dumneavoastră spectatorii care sunteți rațiunea noastră de a fi.” Constantin Chiriac, Director general – Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.
„Mi-aș vinde sufletul să mai văd acest Faust o dată” – The Observer
Un reper important al teatrului românesc de după 1989, producția Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu contribuie semnificativ la promovarea valorilor culturale naționale, precum și la susținerea unui dialog productiv între artiștii români și cei europeni. Acest lucru a fost confirmat prin premiile obținute, precum și prin turneele întreprinse: premiul pentru cea mai bună interpretare feminină într-un rol principal și premiul pentru cea mai bună scenografie – Gala Premiilor UNITER 2008, participare la Festivalul Goethe de la Frankfurt în 2008 și la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburgh 2009 în selecția oficială, Herald Angel Award 2009, Premiul de Excelență – Gala Premiilor UNITER 2010.
„Faust“ e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoționant și visceral, „Faust“ își invită publicul la o experiență puternică despre cunoaștere, credință, durere și iubire. „Faust”-ul lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experiență extrasenzorială la granița dintre Pământ și Iad, un peisaj amplificat prin proiecții, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori și dansatori și o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui „Faust“ modern stă improvizația, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziție teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esențiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei și ridicarea lui Faust la Cer. Producția se remarcă prin decor și light design de o impresionantă forță evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burlești, muzică antrenantă sau copleșitoare cu efecte sonore adecvate ambianței funambulești, proiecții video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori într-o hală industrială dezafectată.
„Cea mai uimitoare experiență teatrală a acestei vieți, Faust s-a lipit ca smoala fierbinte de pielea goală. Această producție românească ne-a lăsat pe cei mai mulți dintre noi hipnotizați și subjugați, iar pe mine m-a lăsat cu o dezamăgire: s-ar putea să nu mai văd niciodată în viața mea un spectacol de teatru mai mare.” The Observer, în 2009, după reprezentația de la Edinburgh a spectacolului TNRS „Faust”, regia Silviu Purcărete.
Caseta artistică a spectacolului „Faust” după J. W. Goethe
SCENARIUL ŞI REGIA Silviu Purcărete
TRADUCEREA: Şt. A. Doinaş
DECORUL ŞI LIGHT DESIGN: Helmut Stürmer
COSTUMELE: Lia Manţoc
MUZICA ORIGINALĂ: Vasile Şirli
ORCHESTRAŢIA: Doru Apreotesei
VIDEO: Andu Dumitrescu
ASISTENT SCENOGRAFIE: Daniel Răduţă
ÎN DISTRIBUŢIE:
Mephisto: Ofelia Popii
Faust: Miklós Bács
Margareta: Eliza Blănaru, Eveline Buta, Iunis Minculete, Simona Negrilă, Francesca Pop, Andreea Preda, Alexandra Spătărelu, Andrada Oltean.
Cu: Johanna Adam, Veronica Arizancu, Geraldina Basarab, Emőke Boldizsár, Anca Cipariu, Mihai Coman, Ioana Cosma, Ali Deac, Diana Fufezan, Ioana Blaga Frunzescu, Raluca Iani, Dana Maria Lăzărescu, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Mariana Mihu, Fatma Mohamed, Serenela Mureșan, Adrian Neacșu, Gabriela Neagu, Cătălin Neghină, Renate Müller-Nica, Ioan Paraschiv, Eduard Pătrașcu, Cătălin Pătru, Fabiola Petri, Gabriela Pîrlițeanu, Cristina Ragos, Viorel Rață, Vlad Robaș, Cristina Stoleriu, Dana Taloș, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Marius Turdeanu, Codruța Vasiu, Pali Vecsei, Ema Vețean, Liviu Vlad, alături de studenții și absolvenții Departamentului de Artă Teatrală din cadrul ULBS și colaboratorii TNRS.
Electric band: Dorin Pitariu, Călin Filip, Lucian Fabro, Ciprian Oancea.
Cristian Stanca – Lupul
Cainele Faust – instructor Silviu Stan
Informații pe larg despre spectacolele și evenimentele TNRS, pe site-ul oficial al teatrului: www.tnrs.ro/program