De duminică la fiecare produs ambalat în sticle sau borcane de 0,1-0,3 litri vom plăti în plus 50 de bani. Dacă returnăm sticlele și borcanele, vom recupera banii pe baza bonului, sau la schimb cu noi produse în sticle sau borcane.
„Începând cu data de 31 martie 2019, valoarea garanției bănești (…) este în cuantum de 0,5 lei/ambalaj între operatorii economici și între operatorii economici și consumatorul final, în cazul ambalajelor primare reutilizabile, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l, utilizate pentru produse destinate consumului populației”, prevede Legea nr. 31/2019, prin care a fost adoptată și modificată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 74/2018.
Circulația ambalajelor reutilizabile între operatorii economici se face prin schimb, cu respectarea prevederilor Legii contabilității nr. 82/1991 și a Codului fiscal, iar „dacă beneficiarii nu dețin cantitățile de ambalaje necesare efectuării schimbului, aceștia achită o garanție bănească în schimbul ambalajelor primite”.
Ambalajul primar, considerat ambalajul de vânzare, este acel ambalaj conceput și realizat pentru a îndeplini funcția de unitate de vânzare, pentru utilizatorul final sau consumator, în punctul de achiziție, mai arată noile prevederi. Ambalajul reutilizabil este ambalajul care a fost conceput, proiectat și introdus pe piață pentru a realiza, în cadrul ciclului său de viață, mai multe cicluri sau rotații, fiind reumplut sau reutilizat în același scop pentru care a fost conceput.
„Până la data de 1 ianuarie 2021, în baza evaluării eficienței economice, sociale și de mediu, precum și a impactului asupra întreprinderilor mici și mijlocii, prin hotărâre a Guvernului, se stabilește un sistem de garanție-returnare care să se aplice pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piața națională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale și ape de băut de orice fel, vinuri și spirtoase”, mai prevedere noua legislație.
Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligați: să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma „ambalaj reutilizabil”; să organizeze, începând cu data de 1 ianuarie 2019, preluarea ambalajelor reutilizabile, astfel încât să realizeze un procentaj de returnare de minimum 80%.
Operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați: să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești și asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective; să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate; să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.
În plus, operatorii economici care comercializează către consumatorii finali produse ambalate în structuri de vânzare cu suprafață medie și mare, peste 400 de metri pătrați, au următoarele obligații: să asigure pentru consumatori posibilitatea de a se debarasa de ambalaje la cumpărarea produselor, fără a le solicita plata; să organizeze în cadrul structurii de vânzare sau în imediata vecinătate a acesteia puncte de preluare și rambursare a garanției bănești pentru ambalajele primare reutilizabile; să achiziționeze de la toți furnizorii și să comercializeze în cadrul structurii proprii de vânzare produse ambalate atât în ambalaje reutilizabile, cât și de unică folosință, dacă acestea sunt disponibile în oferta furnizorului.
OUG nr. 74/2018 a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 19 iulie 2018, iar Legea nr. 31/2019 care aprobă OUG nr 74/2018 a apărut într-unul dintre MO din 17 ianuarie 2019. Cele două acte normative modifică și completează Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.