situaţia este foarte gravă în spitalele sibiene, mai puțini bani de medicamente și aparatură
FOTO arhivă

Președintele Consiliului Județean (CJ) Sibiu, Daniela Cîmpean, a confirmat joi, ceea ce afirma în urmă cu câteva zile, directorul Spitalului TBC, Cristian Roman, și anume că „situaţia este foarte gravă” în spitalele sibiene. Directorii spitalelor publice sunt nevoiţi să asigure din bugetele proprii, creşterile salariilor pentru angajaţi, ceea ce reduce fondurile pentru medicamente şi aparatură, potrivit Danielei Cîmpean.

Bani mai mulţi pentru salarii, mai puţini pentru medicamente

Spitalele publice din judeţul Sibiu se confruntă cu aceeaşi problemă pe care o au toate din România, trebuie asigurate salarii majorate pentru medici şi asistente, ceea ce reduce bugetele pentru medicamente şi aparatura medicală, potrivit Danielei Cîmpean. „Ni s-au transferat mai multe cheltuieli decât venituri, deci e clar că bugetul am putut să-l constituim, reducând din bugetul de investiţii. (…) practic aceste majorări salariale care se aplică personalului din spitale de la 1 ianuarie 2019, sunt suportate din bugetele spitalelor, (…) deci toate creşterile salariale sunt luate din acele sume, ceea ce înseamnă că diminuează dramatic bugetul care în mod normal era alocat medicamentelor şi tratamentelor”, a explicat joi, Daniela Cîmpean.

Singurele investiţii sigure, cele din fonduri UE

Nu doar spitalele se confruntă cu o problemă după creşterile salariale. Întreg bugetul judeţului Sibiu suferă modificări. În acest an, banii de investiţii vor fi mai puţini. Şi deocamdată banii nu sunt siguri. „Sumele nu sunt sigure. Partea care vine din impozitul pe venit este raportată la o creştere de 8,44 la sută. Ori banii aceia sunt virtuali. Dacă nu este sigur că economia României va dudui şi că cei 8, 44 %  chiar se concretizează. Şi atunci trebuie să fim preventivi şi să ne gândim chiar la faptul că ar putea fi la un moment dat, dacă nu se realizează acea creştere pe impozitul pe venit, am putea fi puşi în situaţia în care să facem o rectificare pe minus a bugetului”, a arătat Daniela Cîmpean. Preşedintele CJ Sibiu a anunţat că singurele investiţii sigure în 2019 sunt cele din fonduri europene.

 

Ultima oră

Comentariul meu