Șoferii români pot fi condamnați la închisoare, fiind acuzați că au condus sub influența alcoolului sau a drogurilor, chiar dacă mașina nu a fost pornită. Aceștia pot sta după gratii pentru o perioadă de până la cinci ani.
Potrivit avocatnet.ro, este vorba despre Decizia ICCJ nr. 6/2019, care a fost dată joi de Completul care dezleagă chestiuni de drept penal și care va deveni obligatorie pentru instanțe din ziua în care o să apară în Monitorul Oficial.
Un șofer poate ajunge la închisoare, pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, chiar dacă nu pornește efectiv motorul mașinii. Practic, un șofer nu poate scăpa de pedeapsa penală pentru această faptă doar dacă se argumentează că mașina n-a avut motorul pornit.
„[ICCJ] stabilește că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie”, scrie în comunicatul de presă care se referă la decizia Înaltei Curți.
Însă cum este posibilă o asemenea situație? În cazul care a ajuns la ICCJ a fost vorba de o persoană beată care a împins o mașină pe o stradă aflată în pantă, după care s-a suit în ea și a condus-o folosindu-se doar de frână și volan. Prin urmare, persoana respectivă a condus fără să pornească efectiv motorul automobilului.
Conform articolului 336 al Codului penal, conducerea pe drumurile publice a unei mașini, de către o persoană beată sau drogată, se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă penală. În cazul consumului de băuturi alcoolice, vorbim de o faptă penală în măsura în care îmbibația alcoolică a șoferului este de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Completul ICCJ care dezleagă chestiuni de drept penal poate da asemenea dezlegări la cererea altor complete de judecată ale ICCJ sau la cererea curților de apel și a tribunalelor. Aceste interpretări ale legislației, ce sunt date de ICCJ, sunt obligatorii pentru toate instanțele din România de la momentul publicării în Monitorul Oficial.
Sursa: avocatnet.ro