Modificări la salariile din învățământ - Se dau sporuri și majorări pentru dascăli

Salarizarea angajaților din învățământ va primi curând o serie de modificări adoptate recent în Parlament printr-un proiect de lege.

Mai exact, sunt vizate anumite categorii de personal din învățământul universitar și preuniversitar pentru acordarea unor sporuri, mici majorări salariale, dar este eliminată totodată de la creșterea accelerată a salariilor decisă anul trecut o categorie de angajați din învățământ, anunță avocatnet.ro.
La finele anului trecut, Guvernul a decis să intervină pe Legea salarizării bugetarilor (Legea nr. 153/2017) și să acorde o creștere accelerată a salariilor personalului didactic de predare, celui didactic auxiliar, celui de conducere și personalului de îndrumare și control din învățământ.
Doar că, printr-un proiect de lege care vizează aprobarea unei ordonanțe de urgență a Guvernului, Parlamentul intervine din nou pe Legea salarizării și aduce câteva modificări inclusiv în legătură cu salariile din învățământ, mai exact, cu creșterea accelerată a salariilor sus-menționată.
Astfel, prin proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 41/2018, care a primit miercuri votul decisiv în Camera Deputaților și va ajunge acum la promulgare, se prevede că nu va beneficia de creșterea accelerată a salariilor personalul asimilat din punct de vedere al salarizării cu personalul didactic din unitățile de învățământ preuniversitar și universitar de stat.
Creșterea accelerată presupune ca dascălii să ajungă mai repede cu doi ani la salariile prevăzute în anexa Legii salarizării bugetare pentru 2022. O primă creștere a fost programată la începutul acestui an, iar alte două creșteri vor avea loc, teoretic, în 2020.
Același proiect mai prevede și acordarea unui spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% la salariul de bază pentru personalul didactic de conducere din învățământul superior (rector, prorector, decan, prodecan și director de departament) și preuniversitar (inspector școlar general, adjunct, director casa corpului didactic, director de unitate de învățământ și director adjunct). Aici, parlamentarii au motivat acordarea sporului pe faptul că o parte a personalului didactic de conducere are și normă didactică.
Mai departe, potrivit aceluiași proiect adoptat în Parlament, vor beneficia de o majorare salarială cu 15% și cei din învățământul special integrat, precum și cei din centrele județene de resurse și de asistență educațională.
Parlamentarii au mai adus, de asemenea, o prevedere importantă care va împiedica micșorarea unor salarii de bază ca urmare a avansării în grad. Astfel, ei au votat pentru includerea în Legea salarizării bugetarilor a următoarei chestiuni, potrivit proiectului:
„În situația în care, în urma promovării în funcție, grad sau treaptă profesională ori a avansării în gradație, potrivit legii, rezultă un salariu de bază mai mic decât cel avut la data promovării sau avansării în gradație, se păstrează salariul de bază avut anterior promovării sau avansării în gradație”.
Atenție! Prevederile proiectului de lege privind salarizarea în învățământul de stat NU se aplică momentan. Acesta trebuie să fie aprobat prin decret de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Modificări la salariile din învățământ - Se dau sporuri și majorări pentru dascăli

Ultima oră

Comentariul meu

Publică