Construcția primilor 13 kilometri din autostrada Sibiu- Pitești a fost câștigată de austriecii de la Porr, însă compania ar putea fi descalificată din cauza certificatelor negative. CNAIR vine însă cu o explicație, după cum scrie economica.net.
Societatea Construcţii din Sibiu a depus luni, 18 martie, contestaţie în cadrul licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia lotului 1 Sibiu – Boiţa din Autostrada Sibiu – Piteşti. Aceasta este prima contestaţie depusă după ce austriecii de la Porr au fost declaraţi câştigători ai contractului.
Unul dintre motivele invocate de constructorul sibian pentru respingerea ofertei austriecilor este preţul nejustifcat de scăzut oferit de aceştia pentru construirea autostrăzii, după cum ECONOMICA.NET a scris deja aici.
În plus, Construcţii Sibiu cere că austriecii să fie excluşi din licitaţie pentru că au primit certificate negative. În contestaţia lor, sibienii menţionează patru certificate negative emise în ianuarie 2019 pentru lucrări din zona DRDP Timişoara. De asemenea, ei susţin că CNAIR poate să excludă din licitaţie un constructor cu certificat negativ în orice moment al procedurii.
În comentariile pe subiectul contestaţiei, surse ale Asociaţiei Pro Infrastructură (API) au subliniat că firma Porr poate fi descalificată dacă în trecut nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale şi a primit certificat negativ (foto jos). Acestea amintesc de situaţii similare în care constructori precum Copisa şi Delta ACM 93 au fost la rândul lor excluşi de la licitaţii pentru drumuri, din cauză că aveau certificate negative.
Contactat de ECONOMICA.NET, Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR, a explicat că certificatele negative emise pentru Porr nu au influenţat rezultatul licitaţiei pentru că au intrat în vigoare în februarie, iar austriecii au fost declaraţi câştigători încă din ianuarie.
Rezultatul licitaţiei pentru proiectarea şi construirea primei secţiuni a Autostrăzii Sibiu – Piteşti a fost anunţat public la începutul lunii martie.
Rămâne de văzut ce va decide Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în cazul acestei contestaţii. Mai departe, lupta pentru construirea primilor 13 kilometri din Autostrada Sibiu – Piteşti poate fi continuată la Curtea de Apel Bucureşti.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a reacţionat dur la aflarea veştii că a fost depusă contestaţie în cadrul acestei licitaţii. El a anunţat că va avea o discuţie cu firma care a depus contestaţie pentru că „nu îi mai tolerează pe contestatarii de meserie”. Şeful Transporturilor a susţinut că, dacă nu exista această contestaţie, contractul trebuia semnat duminică.
Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.
Valoarea totală a investiţiei în Autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde de euro (15 miliarde de lei).
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.