Pompierii trag un semnal de alarmă și spun că numărul incendiilor de vegetație uscată din această primăvară, este mai mare decât în ultimii doi ani. Până acum au ars şi câteva hectare de pădure. Cei de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) fac apel la sibieni să fie mai responsabili și să își ia aprobare de la primării și Mediu, dacă vor să dea foc uscăturilor. Deocamdată, niciunul din sibienii care au dat foc vegetaţiei de pe câmp sau aproape de păduri sau drumuri naționale, județene, nu a fost prins.
ISU: Nu dați foc vegetației uscate de capul dumneavoastră, fără aprobare
Cei de la ISU spun că au informat primăriile, care la rândul lor le-ar fi explicat sibienilor, că incendierea miriștilor poate duce la tragedii. „Înainte de începerea incendiilor de vegetaţie uscată, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis primăriilor, care prin structurile lor specializate, servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă care au desfăşurat campanii de informare a cetăţenilor pentru a preveni incendiile de vegetaţie uscată. Lucrurile acestea s-au desfăşurat de la jumătatea lunii februarie. În ultimele două săptămâni am desfăşurat preponderent activităţi de intervenţie pentru lichidarea incendiilor de vegetaţie uscată şi am abordat şi o atitudine oarecum, ofensivă ca să-i spun aşa, am desfăşurat patrulări în zonele în care am avut incendii de vegetaţie uscată în anii trecuţi, pentru a le identifica, chiar şi fără a ni se semnala prin sistemul unic 112, pentru că sunt zone în care incendiile de vegetaţie uscată se produc, sunt comune şi cetăţenii de cele mai multe ori nu semnalează anumite incendii de vegetaţie uscată, care pot genera consecinţe grave” a declarat azi, maiorul Lucian Trefaş, adjunctul şefului ISU Sibiu.
Conducerea ISU: S-au triplat incendiile necontrolate de vegetaţie uscată
„Anul 2019 înregistrează o creştere a incendiilor de vegetaţie uscată faţă de 2018 şi faţă de 2017”, a spus maiorul Lucian Trefaş. Acesta a mai precizat că, ISU Sibiu nu a amendat pe nimeni până acum pentru incendierea vegetaţiei uscate, pentru că pompierii nu i-au mai găsit pe cei ce au aprins focul. „Nu am dat nicio amendă pentru incendierea vegetaţiei uscate, pentru că la niciunul din incendiile de vegetaţie uscată la care am intervenit, persoana care declanşează incendiul nu mai este acolo în momentul în care se produce incendiul”, a declarat maiorul Lucian Trefaş. Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului și până în prezent, s-a triplat numărul de incendii necontrolate de vegetație uscată. „În perioada 01 ianuarie – 20 martie 2019, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu au intervenit, pentru localizarea și stingerea a peste 70 de incendii de vegetație uscată și resturi vegetale. Numărul de arderi necontrolate de vegetație uscată s-a triplat față de aceeași perioadă a anului 2018, când s-a intervenit la puțin peste 25 de incendii de acest fel. Astfel, au ars aproximativ 100 de hectare vegetație uscată pe raza județului, în localitățile: Mediaș, Râu Sadului, Șeica Mică, Avrig, Porumbacu de Jos, Micăsasa, Agnita, Veștem, Șura Mică, Ernea, Săcel și Boița”, se arată într-un comunicat de presă al ISU Sibiu. În judeţul Sibiu au ars de la începutul anului şi până acum, „aproximativ 4.5 hectare de pădure (1 hectar pe raza localității Râul Sadului; 3,5 hectare pe raza comunei Roșia.) Intervenția profesionistă și promptă a salvatorilor sibieni sprijiniți de serviciile voluntare pentru situații de urgență din cadrul primăriilor au diminuat pagubele materiale. Patrulările periodice pe raza județului Sibiu au condus la descoperirea timpurie a focarelor de incendiu și reducerea riscurilor de extindere al acestora.”