cum s-a petrecut tragedia cu bebelușul din ștrand și cum să eviți accidentele cu copiii în casă

Luni după-amiază un bebeluș de 19 luni a căzut de la etajul IV al unui bloc din Ștrand iar după două ore în care medicii au încercat să-l salveze, copilul a  murit la spital. Părinții sunt în stare de șoc, astfel că încă nu au fost audiați de polițiști, care au reușit însă să reconstituie filmul tragediei.

Potrivit surselor judiciare băiețelul de aproape doi ani era acasă doar cu mama lui. Femeia s-a dus la toaletă, timp în care  copilul nu a fost nesupravegheat. Acesta s-ar fi urcat pe un scaun și așa a ajuns la geamul bucătăriei care era deschis. S-a urcat pe pervaz, s-a aplecat și s-a dezechilibrat, câzând în gol peste 12 metri.

Un echipaj SMURD a ajuns la fața locului și l-a transportat pe copil la spital. După două ore acesta a murit. S-a deschis un dosar pentru ucidere din culpă, dar deocamdată polițiștii nu i-au audiat pe părinții copilului.

Cum ferim copiii de accidente tragice

Știați că în fiecare zi în toată lumea pot fi salvaţi de la moarte cel puţin 1.000 de copii dacă părinții lor i-ar supraveghea mai atent?
CUM ASIGURAM SECURITATEA COPILULUI IN CASĂ?

Siguranța in camere

1. ÎNGRĂDIȚI ACCESUL COPILULUI LA FERESTRE ȘI BALCON! Geamurile sunt un pericol real de cădere de la înălțime pentru copilul mic. Dacă locuiți la bloc sau aveți casă cu mai multe nivele, precauția trebuie să fie maximă: Ferestrele vor fi închise în încăperile unde copilul are acces. Nu puneți sub fereastră mobilă ce poate fi escaladată. Copiii au tendința de a se urca pe scaune sau mese pentru a se uita pe geam. Pentru perioada în care aerisiți camera – fie sunteți alături de copil, fie folosiți sistemul de deschidere pe orizontală al ferestrei; Din nou,  fără scaun la balcon sau lângă fereastră, fără masă sau dulăpior în balcon! Mutați din apropierea ferestrelor orice mobilă/obiect care se poate transforma în ”trepte” care să-l ajute pe copil să ajungă la fereastră. Copilul nu are voie să iasă în balcon fără însoțitor adult. Plasele pentru țânțari de la ferestre se deschid la o simplă atingere! Acestea nu se închid ermetic! Toți membrii familiei trebuie să știe acest lucru. Copilul, dacă s-ar sprijini de plasă, ar cădea în afară, de aceea respectați aceleași precauții ca și pentru ferestrele fără plase de țânțari! Stabiliți reguli de securitate și învățați copilul să le respecte. Felicitați-l de fiecare dată când a reușit să respecte o regulă care ține de propria lui siguranță!

2. Dulapurile, noptierele, etajerele, suporturile și alte piese de mobilier trebuie sa fie fixate bine în perete, astfel încît atunci cînd copilul se agață de ele să nu existe pericolul să cadă peste el.

3. Patul trebuie să aiba o distanță normala față de dușumea, daca este prea înalt, copilul poate să cadă și să se loveasca. Rotunjiți colțurile mobilierului din camera unde stă copilul. Temperatura în camera unde doarme copilul trebuie să fie constanta și nu foarte scazută.

4. Toate prizele din casa trebuie să fie acoperite cu capac pentru a nu exista pericolul electrocutării.

Siguranța copiilor în bucătărie

1.Țineți copii departe de sursele de căldura (cuptor, calorifer, gaze). Pentru cuptor, utilizați o usa de protectie.

2. PLITĂ ÎNCINSĂ – V-AŢI GÎNDIT CUM SĂ NU O ATINGĂ COPILUL ? Dacă sursa de căldură a casei şi locul de gătit e plita, ai mare grijă la copil! Ia toate măsurile ca micuțul să nu aibă acces la plită sau ușița sobei fierbinți! E foarte periculos să-l laşi fără supraveghere, măcar și pentru un minut, într-o încăpere unde există o plită încinsă. Ține copilul departe de locul unde găteşti! Aragazul, plita, cuptorul, cuptoraşul din curte, cuptorul cu microunde pot provoca arsuri serioase unul copil, dacă le atinge când sunt fierbinți. Foloseşte la aragaz, pe cît e posibil, arzătoarele dinspre perete. Îndreaptă mânerele tigăilor și cratițelor spre perete, ca micuțul tău să nu fie tentat să le apuce.

CEAŞCA CU CEAI SAU CAFEA, SUNT O CAUZĂ FRECVENTĂ DE OPĂRIRE A COPIILOR MICI. Pune vasele cu conținut fierbinte, după ce le-ai luat de pe foc, în locuri inaccesibile copilului, la înălțime. Atenție și la cana cu ceai sau cafea – pune- o departe de marginea mesei, în nici un caz pe dulăpior, noptieră, etc. Este situaţia care provoacă cele mai frecvente opăriri la copiii mici.

3. Scoateți imediat din priză aparatele electrice dupa utilizare, (cuțitul electric, robotul de bucatarie, toasterul, cuptorul cu microunde). De preferat ar fi ca acestea sa fie ținute într-un sertar care poate fi închis sau să fie puse pe un suport cît mai sus, în debara sau într-un loc unde cel mic să nu ajungă.

4. Pentru a preveni otravirea țineți închise toate produsele și ingredientele periculoase. Pentru produsele de curățare din bucatarie, e bine să le cumparați doar pe cele cu capac de siguranță și să le țineți cît mai departe de copii. Niciodata nu transferați lichidele periculoase în sticlele de lapte sau în ambalajele alimentare.

5. Păstrați tot timpul etichetele produselor pe care le folosiți în bucatarie. Așa nu veți confunda niciodata sucurile cu produsele de spălat vasele.

Siguranța copiilor în baie

1. Nu-l lăsați pe cel mic nesupravegheat lîngă apă. După ce iese din baie, verificați dacă robinetele sunt închise.

2. Pentru podelele alunecoase folosiți covorase antiderapante.

3. Pentru a preveni electrocutarea, nu lăsați aparatele electrice în apropierea apei. De exemplu, uscatorul de par, caloriferul electric, aparatul de ras.

4. Medicamentele, aparatele de ras, obiectele tăioase și produsele de toaleta trebuie ținute într-un dulapior a cărei ușa să se închidă cu cheia.

5. APA DE BĂIŢĂ POATE OPĂRI COPILUL, DACĂ NU O VERIFICI DIN TIMP ! Înainte de a spăla copilul mic, verifică obligatoriu temperatura apei, folosind un termometru special! Temperatura apei nu va depăși 37 de grade Celsius pentru copilul de până la un an, și 39 de grade Celsius– pentru copilul mai mare de un an.

Siguranța copiiilor la scări

1. Puneți usi și la urcarea pe scări și la coborîre.

2. Nu lăsați copilul să se joace pe scări, exista locuri mai adecvate. Creați-i propriul spațiu de joaca unde adunați toate jucariile.

3. Învațați-l pe copil să se țina de margini, de bare, de perete, atunci cînd urcă și coboară scara interioara a casei sau scara de la intrare.

 POŞETA  – DEPARTE DE COPIL! Ține poșeta departe de copil ! Ceea ce ai în ea – acetona, lacul de unghii, pastilele, parfumul, deodorantul, forfecuțele, monedele – poate provoca copilului traumatisme, intoxicație, iar monedele prezintă pericol de sufocare.

MEDICAMENTELE: CUM ÎI VORBEŞTI COPILULUI DESRE ELE ? Nu-i spune niciodată copilului că pastilele sunt ”bomboane” sau că medicamentele sub formă de sirop – că e ”dulceață”. Astfel, copilul le va căuta ca să le mănânce!

Ultima oră

Comentariul meu