goana după biletele de tratament. vezi ce staţiuni preferă pensionarii sibieni

Primii 50 de sibieni au plecat azi în staţiune, la tratament. Este vorba de biletele date prin Casa de Pensii. Sibienii preferă staţiunile Covasna, Geoagiu şi Buziaş. Ce trebuie să faci să prinzi un bilet în staţiune.

88 de cereri pentru 50 de bilete

Un număr de 80 de pensionari şi alţi opt salariaţi din judeţul Sibiu au depus cereri ca să plece azi în staţiune, la tratament. Însă doar 50 dintre aceştia se bucură de un sejur prin Casa de Pensii. „Pentru luna martie Casa Naţională de Pensii Publice a repartizat, pentru judeţul Sibiu, un număr de 50 bilete de tratament balnear, pentru hotelurile aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice. Staţiunile în care au fost repartizate au profil: cardiovascular (Buziaş, Covasna), digestiv (Olăneşti), nevroză astenică (Moneasa),  reumatismal (Geoagiu, Amara, 1 Mai, Bala). Pentru luna martie la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu s-au înregistrat 88 cereri (80 pensionari și 8  salariați). Cele mai solicitate staţiuni sunt: Covasna, Geoagiu, Buziaș”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii din Sibiu, Maria Veronica Gorun.

Ce acte vă trebuie ca să plecaţi în staţiune

Pentru a obţine un bilet de tratament balnear, solicitanţii trebuie să depună la Casa Județeană de Pensii următoarele documente: cerere tip, copie după actul de identitate, recomandare de la medic şi copie după cuponul de pensie/adeverinţă cu venitul brut. Cererile se înregistrează cu două luni înainte de luna în care solicitantul doreşte să efectueze tratamentul balnear. Durata sejurului unui bilet de tratament balnear este de 16 zile. La sosirea în staţiune, beneficiarii trebuie să aibă asupra lor următoarele: actul de identitate, biletul de trimitere de la medic şi cardul de sănătate.

Pe ce criterii se dau biletele în staţiuni prin Casa de Pensii

Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear pentru pensionari cu suportarea unei contribuţii individuale (50% din valoarea brută a pensiei) sunt:

  • Dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii 2 ani;
  • Tipul de pensie de care beneficiază solicitantul: pensie de invaliditate, pensie limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie de urmaş;
  • Cuantumul – valoarea pensiei.

Criteriile de acordare a biletelor de tratament pentru asiguraţi cu suportarea unei contribuţii individuale (dacă valoarea veniturilor solicitantului nu depaşeşte valoarea câştigului salarial mediu brut acesta va plati 50% din valoarea biletului, în situaţia în care venitul e mai mare decât câştigul salarial mediu brut solicitantul va suporta integral costul biletului de tratament) sunt:

  • Dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii 2 ani;
  • Nivelul venitului brut lunar, care constitiue baza de calcul l contribuţiei individuale de asigurări sociale;

Criteriile de acordare a biletelor de tratament, cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi în baza unor legi speciale (Decretul-lege nr.118/1990, Legea 189/2000, Legea nr.44/1994) sunt:

  • Dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii 2 ani;
  • Cuantumul total al drepturilor de pensie, indemnizaţie, prestaţie de care beneficiază;

Criteriile de acordare a biletelor de tratament, cu titlu gratuit, pentru beneficiarii de drepturi acordate persoanelor cu handicap în baza legii nr.488/2006 sunt:

  • Dacă solicitantul a beneficiat sau nu de bilet de tratament în ultimii 2 ani;
  • Gradul de handicap al solicitantului

Prima serie de bilete s-a dat. Vezi în ce staţiuni

Pentru prima serie de bilete de tratament balnear din acest an, care începe în 18 şi 19 martie 2019, Casa Judeţeană de Pensii Sibiu are disponibile, pentru hotelurile aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice, bilete de tratament balnear în staţiunile: 1 Mai, Amara, Bala, Buziaș, Covasna, Geoagiu, Moneasa, Olăneşti.

 

Ultima oră

Comentariul meu