cum să posteşti - sfaturi de la părintele necula

Postul Paştelui a început, însă nu toţi oamenii reuşesc să postească întreaga perioadă, ci îşi aleg zilele de miercuri şi vineri, ori ultima săptămână, când merg să se şi spovedească. Părintele Constantin Necula, unul din cei mai cunoscuţi preoţi sibieni, ne arată cum să postim. Necula vorbeşte şi despre însemnătatea venirii Papei în România.

Preotul Constantin Necula: “Să postim cu fermitate şi destindere”

Întrebat într-un interviu acordat AGERPRES, cum ar trebui ţinut Postul Paştelui, preotul Necula a răspuns: “Cu fermitate şi destindere deopotrivă. Cu rugăciune atentă pentru ţară. Poate că nu suntem conştienţi, dar postul acesta este o cale în plus pentru ca fiecare dintre noi să ne ataşăm sufletul de valorile iubirii de Dumnezeu şi suflet, de valorile care ne fac nemuritori. Cred că este nevoie să ne luăm în serios creştinismul nu doar în plan exterior, ci şi în partea sa de adâncime duhovnicească. Recomand creştinilor ortodocşi să se apropie de Spovedanie, de Sfânta Scriptură şi citirea cărţilor duhovniceşti, mai cu seamă a Vieţilor Sfinţilor. Şi curaj mult celor care încep că postească. Este un exerciţiu de libertate.”

Unde să îl căutăm pe Dumnezeu, în afară de Biserică?

Apropierea de Dumnezeu este o preocupare permanentă a credincioșilor, atât a celor care merg în biserici, mănăstiri, dar și a celor care nu sunt creștini activi, care să participe la toate slujbele. Întrebat fiind unde să îl căutăm pe Dumnezeu, în afară de Biserică, părintele Constantin Necula spune: “Adânc în inima noastră. În aproapele nostru, fie el şi un duşman căpos ca noi. El nu trebuie căutat ca să fie descoperit, ci este mereu în inima smerită, duhul ascultător de Cer. Apoi, El este mereu în căutarea noastră şi se aşterne în vieţile noastre. Pocăinţă să avem, că El e dispus mereu să ierte.”

“Prea mult şi prea des ne-am făcut dumnezei din oameni”

Pus să aleagă una din cele zece porunci, care a fost cea mai uitată de români, preotul Necula a ales prima poruncă: “Prea ne-am făcut mereu din oameni dumnezei şi din ideologii cadre ale gândirii. Când nu ai alţi dumnezei decât pe cel ce este Dumnezeu, cresc în tine, ca om şi ca popor, responsabilitatea, curajul, verticalitatea unei munci asidue legate de valori materiale care nu ucid pe cele spirituale. Toate poruncile se află în respectarea celei dintâi. Prea mult şi prea des ne-am făcut dumnezei din oameni.”

“Vizita Papei dovedeşte cã nu suntem fanatici religioşi”

Părintele Constantin Necula afirmă, în același interviu, că vizita Papei Francisc în România demonstrează că ortodocşii nu sunt “fanatici religioşi”, ci “partenerii de dialog evanghelic ai catolicismului” şi pot propune un proiect creştin Europei şi lumii.

Ultima oră

Comentariul meu