Maratonul Sibiului adună de ceva ani proiecte pentru care comunitatea se implică. Fie ca foundraiseri, fie ca susținători. Se aleargă și se strâng bani pentru diferite cauze: de la asociații susținătoare a animalelor, la cele care promovează cultura su cele care luptă pentru viața și sănătatea copiilor. În ultima categorie se înscrie anul acesta proiectul ”Universul Simțurilor”, proiect al Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 2. Camera senzorială care se dorește a se amenaja aici vine în sprijinul terapiei copiilor cu diferite dizabilități.
Ce presupune
Camera senzorială ce se dorește a se amenaja la CSEI nr. 2 este o încăpere în care simțurile sunt stimulate fiecare în parte cu ajutorul diferitelor terapii. ”În ultimii 4-5 ani a crescut numărul copiilor cu dizabilități care ajung la școala noastră. Avem copii cu probleme de auz, cu sindrom Down sau ADHD. Pentru terapia lor această cameră ar fi extrem de utilă. Aici fiecare simț al lor este stimulat în funcție de necesități. De exemplu, pentru simțul mirosului putem difuza arome în funcție de povestea pe care o creem, pentru copiii cu probleme de auz se pot face diferite activități de antrenament auditiv au exerciții prin care ei pot simți vibrațiile muzicii. Camera ar urma să aibă niște ecrane foarte mari pe care copiii pot interveni să amestece culori, să deseneze. Toate aceste terapii sunt foarte utile și pentru relaxarea copiilor”, explică Camelia Balint, directorul adjunct al CSEI nr.2
Susținători și donatori
Directorul adjunct spune că o astfel de cameră cu dotări standard se ridică la 98.000 de lei. ”Noi am cerut și o ofertă pentru o cameră cu dotări minime, care ar ajunge la 32.000 de lei. Asta în condițiile în care este prima dată când participăm la maraton și nu am știut câți donatori vom avea. Dar, dacă depășim acest target cu atât mai bine, pentru că vom putea dota camera pentru cât mai multe terapii”, spune Camelia Balint.
Cauzei s-au alăturat deja profesori, dar și persoane publice. Dar, ce este cu atât mai înduioșător este că mai mulți elevi ai școlii s-au înscris la maraton pentru cauza lor. ”Mai mulți elevi deja s-au înscris și au început să se promoveze. Este un lucru extraordinar, pentru că astfel își aduc și ei aportul și primesc încredere că pot face ceva bun. La fel, copii de la școala 6 vor alerga pentru colegii lor”, spune Camelia Balint.
Aceste terapii sunt o provocare pentru profesorii de la CSEI nr.2, dar extrem de utile pentru copiii care învață aici. ”Pentru a fi cât mai bine pregătiți profesorii noștri am semnat un parteneriat cu o școală din Serbia unde terapiile din camera senzorială sunt implementate cu succes și unde profesorii sibieni vor merge pentru un schimb de experiență. Vor învăța acolo cum să folosească cât mai eficient terapiile și cum să profităm cât mai eficient de ceea ce oferă o astfel de cameră”, spune Nicoleta Nan, directorul CSEI nr.2
V-ați dat seama deja că o astfel de încăpere ajută extrem de mult la recuperarea măcar parțială a unor copii cu dizabilități. Aici și-ar putea recupera simțurile sau măcar parțial, dar ar reprezenta pentru și o cameră unde se pot relaxa și se pot conecta mai bine la realitate.