Premierul britanic Theresa May și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește chestiunea frontierei irlandeze, urmând ca Parlamentul britanic să voteze marți noua formă a acordului de Brexit, relatează cotidianul The Guardian.
Acordul pe tema Brexit prevede un mecanisc special, numit „backstop”, pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici.
Theresa May s-a întâlnit luni seară la Strasbourg cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru discuții de ultim moment pe tema acordului de Brexit. „Premierul (Marii Britanii) și cu mine am ajuns la o înțelegere în privința unui instrument cu caracter obligatoriu în legătură cu acordul de retragere. Acest instrument oferă clarificări și garanții legale semnificative privind natura (mecanismului) backstop”, afirmă șeful Comisiei Europene într-un comunicat.
„Este acest acord sau Brexit-ul ar putea să nu se producă”, a avertizat Juncker, care a precizat că premierul irlandez Leo Varadkar s-a declarat de acord cu aceste schimbări. „Dacă vreuna dintre părți ar acționa cu rea credință, există o cale legală pentru cealaltă parte să se retragă”, a adăugat Juncker
Theresa May a afirmat la rândul său că „Marea Britanie se va putea retrage unilateral din (mecanismul) backstop”, în cazul unui eșec al negocierilor cu UE pe tema relațiilor post-Brexit. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.