Sibiul, singurul oraş din România cu trei stele Michelin, oferă încă turiştilor ocazia să se fotgrafieze şi cu … indicatoarele inedite. Chiar în zona istorică, pe strada Cetăţii, vizitatorii oraşului nostru află că se află pe „Cea mai frumoasă stradă din Sibiu”. Dacă ajung pe strada învecinată, pe strada Tipografilor, aici descoperă că este o „stradă foarte frumoasă”. Şi strada Timotei Popovici era „frumoasă”, un indicator pus pe zid, care între timp a fost dat jos. Motivul? Primăria spune că aceste inscripţii sunt ilegale.
Cea mai frumoasă stradă din Sibiu atrage turiştii datorită obiectivelor de aici
Binecunoscuta Strada Cetăţii din centrul istoric îi atrage pe turişti, datorită zidului de fortificaţie, turnurilor, clădirii Filarmonicii şi a Muzeului de Naturale, dar această stradă s-a animat foarte mult în ultimii ani datorită teraselor şi evenimentelor culturale şi gastronomice care au avut loc aici. Este singura stradă din Sibiu pe care „locuiesc” şi dinozauri, chiar dacă nu sunt vii şi sunt expuşi în curtea muzeului. Pentru că are un farmec aparte, aici au apărut în urmă cu ceva timp, inscripţii cu „Cea mai frumoasă stradă din Sibiu”. De anul trecut şi străzile învecinate „s-au luat la întrecere” şi au avut parte şi ele de laude, ca într-un concurs de frumuseţe. Astfel, strada Tipografilor are şi acum un indicator cu „stradă foarte frumoasă”. Vecina ei, strada Timotei Popovici avea şi ea o plăcuţă cu „stradă frumoasă”, care între timp a fost dată jos.
Ghid profesionist: Turiştii străini zâmbesc când văd indicatoarele de frumuseţe
Unul din ghizii care de ani buni le explică turiştilor, care sunt frumuseţile Sibiului, dar şi ale Transilvaniei, Adela Dadu explică că, turiştii zâmbesc, după ce află că sunt „pe cea mai frumoasă stradă din Sibiu” şi unii dintre ei îşi fac poze cu această inscripţie şi strada Cetăţii.
Frumoase, frumoase, dar … trebuie date jos
Deşi mesajele de pe plăcuţe fac reclamă Sibiului, aceste indicatoare, potrivit legii, trebuie date jos. „Ordonanţa Guvernului nr. 63/2002 precizează că redenumirea sau modificarea denumirii unei străzi se poate face doar prin hotărâre a Consiliului Local, iar amplasarea pe imobile a unor plăcuţe cu înscrisuri se face doar cu autorizaţie de construcţie, conform legislaţiei în vigoare. Plăcuţele amplasate pe strada Cetăţii şi pe strada Timotei Popovici nu respectă prevederile legale. Poliţia Locală Sibiu a fost sesizată în 2 noiembrie 2018 referitor la cele 3 plăcuţe amplasate pe strada Cetăţii cu inscripţia “Cea mai frumoasă stradă”. Poliţiştii locali au somat administratorul localului care le-a amplasat să le îndepărteze. Pentru că acesta nu s-a conformat şi pentru că una dintre plăcuţe a fost amplasată chiar pe zidul istoric, Poliţia Locală a sesizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie prin adresa scrisă în data de 18 decembrie 2018, fapta fiind încadrată ca infracţiune. Şi în cazul plăcuţei de pe strada Timotei Popovici cu inscripţia “strada foarte frumoasă” Poliţia Locală a fost notificată în aceeaşi dată. Pentru că proprietarul imobilului pe care a fost amplasata plăcuţa a declarat că nu a amplasat-o şi pentru că nu s-a putut identifica persoana în cauză, plăcuţa a fost îndepartată de către agenţii Poliţiei Locale în data de 9 ianuarie 2019, cu acordul şi în prezenţa proprietarului imobilului”, precizează Primăriei Municipiului Sibiu.