Obiectele recuperate de pe epava Titanicului

Au trecut mai bine de 100 de ani de când Titanicul s-a scufundat în apele reci ale Oceanului Atlantic și, totuși, lumea este fascinată de povestea unuia dintre cele mai celebre vapoare din lume, notează știu.ro.

Pe data de 14 aprilie 1912, 1514 persoane din 2228 și-au pierdut viața pe Titanic, acesta fiind unul dintre cele mai mari dezastre maritime pe timp de pace din istorie. Totuși, au mai fost recuperate obiecte din epava vasului? Bonus: cum a scăpat cu viață cel mai băut dintre pasagerii navei.
Mulți ani după scufundarea Titanicului s-a crezut că epava adăpostește o adevărată comoară în bijuterii și obiecte valoroase. Astfel, în 1913, la doar câteva luni de la scufundarea celui mai modern vapor al vremurilor, familiile Astor şi Guggenheim, pasageri de lux pe Titanic, au întreprins demersuri pentru a readuce la suprafaţă epava. Atunci, pentru prima oară s-a constatat faptul că scafandrii nu puteam coborî la adâncimea unde s-a scufundat nava din pricina presiunii de 410 bari.
În anul 1914, arhitectul american Charles Smith a venit cu idee nebunească. Acesta s-a gândit să ateșeze electromagneţi unui submarin care va fi atras spre epavă. Costul iniţial al proiectului se ridica astăzi la echivalentul a 34 de milioane de dolari, motiv pentru care ideea a fost rapid abandonată.
Primul submarin care a ajuns la epava Titanicului a fost un submarin de mici dimensiuni pe nume Argo. În prima expediţie a regizorului James Cameron, cel care a regizat „Titanic” în anul 1995, unul dintre submersibile a lovit carena şi a cauzat prăbuşirea camerei unde stătea în anul 1912 căpitanul vasului.
De-a lungul vremii, peste 5.000 de obiecte au fost recuperate de pe Titanic. Printre acestea se numără ceasuri, pălării, accesorii vestimentare, un telegraf, un binoclu, veselă, instrumente muzicale, jucării, cărți, statuete, etc.

Curiozități despre Titanic

  • Masabumi Hosono a fost singurul pasager japonez de pe Titanic. Acesta a supraviețuit scufundării navei, însă a fost considerat laș și persecutat în țara sa natală de către opinia publică și chiar de către guvernul japonez pentru că s-a salvat și nu a murit împreună cu celelalte victime;
  • Lui Charles John Joughin, brutarul-șef de pe Titanic, alcoolul i-a salvat viața. Înainte de scufundare, acesta s-a îmbătat zdravăn și astfel a reușit să supraviețuiască timp de 2 ore în apa înghețată până în momentul în care a fost salvat;
  • Icebergul care a scufundat Titanicul și-a început călătoria în jurul anului 1.000 î de. Hr.

Ultima oră