Sătul să tot folosească echipament vechi și să lucreze după tehnica folosită acum peste 50 de ani, un tânăr de la Criminalistică în București, și-a folosit economiile ca să cumpere echipament modern.
Un tânăr polițist criminalist din Bucureşti povesteşte că nu s-ar retrage niciodată de pe teren. Lucrează cu pasiune şi a reuşit să schimbe cumva sistemul învechit. Pentru că atunci când a ajuns prima oară la un accident grav, colegii lucrau cu tehnica anilor ’70, a decis să cumpere din economiile lui echipamente moderne, anunță observator.tv. Şi-a convins astfel şefii să facă investiţii.
Bucureşti, Şoseaua Progresului. Poliţiştii sunt chemaţi la un grav accident. Un bărbat a murit călcat de tramvai. Vlad Lupescu face cercetarea criminalistică. Măsoară, dă indicaţii şi face poze.
Vlad a devenit criminalist în urmă cu 8 ani. Când a ajuns prima oară în teren şi-a dat seama că trebuie să schimbe ceva în sistem. Din banii lui a investit mii de euro, pentru a moderniza tehnica criminalistică.
’’A fost un accident de circulaţie pe Magheru în iarna lui 2009. Efectiv am călcat pe o plăcuţă, pentru că era neagră şi cu o înălţime 10 cm pe care nu am văzut-o şi am zis, ok, până aic!i Nu se vedea nimic în fotografii am zis ne trebuie altceva! A fost o investiţie minimă pentru a pleca la drum’’, spune VLAD LUPESCU.Autolaboratorul criminalistic i-a devenit a doua casă şi are echipamente pentru a aduna piesele de puzzle ale evenimentelor.
’’Acele benzi pe care vedeţi că le purtăm mereu după noi la faţa locului ne ajută să măsurăm. Protecţia e cea mai importantă’’, mai povestește Vlad.
După mii de accidente cercetate, Vlad Lupescu spune că, în doar câteva minute, poate reface în minte ce s-a întâmplat.
’’Peste 98% din ele se întâmplă din cauza unei greşeli produsă între volan şi scaunul şoferului. Noi construim de la zero o scenă. De la o banală urmă de pneu în cazul accidentelor de circulaţie, până la cea mai ascunsă picătură de sânge în cazul infracţiunilor contra persoanei’’, a mai spus acesta.
De departe însă, povesteşte criminalistul, cel mai dificil caz pe care l-a cercetat a fost incendiul din clubul Colectiv.
’’Fiind în zonă, am tras efectiv de volan să văd ce e acolo pentru că în staţie curgeau efectiv apelurile. Îmi aduc aminte fiecare minut fiecare secundă din prima noapte şi ulterior toate cele 7 zile cât a durat cercetarea în clubul Colectiv. Nu se uită uşor un caz care a provocat durere, nu ai cum’’, mărturisește Vlad.
Face totul cu pasiune şi spune că, în ciuda cazurilor tragice, are o muncă frumoasă.
’’Dacă vrei să te faci criminalist, vino stai cu noi, pune mâna, miroase şi după aia ia o decizie!’’, concluzionează Vlad.
În România există peste o mie de criminalişti. Cei mai mulţi îşi aleg această specializare încă din şcoala de poliţie. Salariul la început de carieră porneşte de la 2200 de lei. Vedeti video, AICI.