ziua mamei sau ziua femeii - ce sărbătorim de 8 martie

Ziua de 8 martie este așteptată de toate doamnele și domnișoarele din aproape toate colțurile lumii. Deși mulți români confundă această zi cu cea a Mamei, de fapt, astăzi, este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii. Chiar și așa, important este că data de 8 martie le este dedicată lor, reprezentantelor sexului frumos.

Când e, de fapt, Ziua Mamei
Ziua de 8 martie este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, fără a ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.
În România, Ziua Mamei se sărbătorește în prima duminică a lunii mai. Aceasta a fost declarată sărbătoare publică din 2010. În 2019, Ziua Mamei se sărbătorește pe 5 mai.

Cum a apărut Ziua Femeii
În Antichitate Ziua Femeii era sinonimă cu Ziua Mamei. Evenimentul avea loc primăvara când era sărbătorită zeiţa Rhea, mama tuturor zeilor. În Anglia secolului XIX era menţionată “Duminca mamei”.
În anul 1908 peste 15.000 de femei din Statele Unite ale Americii au protestat pentru a obţine mai multe drepturi.
„Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a luptei femeilor pentru drepturi egale cu bărbaţii, pentru condiţii de muncă mai bune, dar şi pentru salarii mai mari şi dreptul la vot. Am putea spune fără să greşim că ceea ce cunoaştem astăzi ca sărbătoare de 8 martie îşi are rădăcinile tocmai în acest protest desfăşurat la New York cu mai bine de o sută de ani în urmă”, declara istoricul Ioan Ţicu, potrivit historia.ro

Ziua Femeii sărbătorită în mai multe țări
Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în mai multe țări ale lumii, iar în unele dintre acestea este considerată chiar zi liberă.
Iată care sunt țările în care se sărbătorește data de 8 martie: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam, Zambia.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Ultima oră

Comentariul meu