Un oier cu iniţiativă produce telemea de Sibiu, din laptele oilor aduse tocmai din Franţa. Ciobanul a adus în România o rasă specială şi a reuşit astfel să vândă brânză proaspătă în orice anotimp.
Marfa lui dispare rapid din magazine, pentru că doar zece producători din ţară au dreptul să vândă brânză de Sibiu, iar el e unul dintre ei, anunță observator.tv. La Marpod de peste un deceniu, Mihai Şopa a renunţat la turcana românească, în favoarea unei rase franţuzeşti.’’Am adus berbeci din Franţa, în urmă cu cel puţin 16 ani şi am făcut o metisare. Şi în urmă cu trei ani am mai intrat o dată cu o altă genetică din Ungaria şi am adus rasa asta metisată, care ajunge până la 2, 3 litri de lapte, sunt oi făcute în România’’, spune ciobanul Mihai Șopa.
După încrucişarea raselor, ciobanul a avut surpriza să obţină mai mult lapte – suficient pentru a produce faimoasa brânză de Sibiu chiar şi iarna.
’’Telemea proaspătă cam 100 de kilograme pe zi facem. Avem o perioadă, ianuarie care chiar 70, adică mai puţin, în rest, vara 200-250 până la 300 de kilograme’’, mai spune acesta.Procesul este simplu. După ce se mulg oile, laptele proaspăt ajunge în camera de prelucrare, unde e amestecat, apoi lăsat la închegat preţ de 45 de minute.
Mihai Şopa şi alţi nouă ciobani din zonă sunt singurii care au dreptul să vândă telemea de Sibiu – produs protejat naţional încă de vara trecută. Acum, crescătorii de oi aşteaptă aprobarea de la Bruxelles, astfel încât brânza lor să fie recunoscută şi la nivel european. Pentru că pe piaţă sunt şi falsuri, clienţii au învăţat să recunoască telemeaua autentică după gustul intens şi textura grasă, precum untul. La stâna din Sibiu, un kilogram de telemea proaspătă de oaie se vinde cu 18 lei. Cea veche, în saramură, costă 22 de lei kilogramul. Vedeți video, AICI.