Laura Codruța Kovesi a spus, întrebată dacă este o rușine în Parlamentul European faptul că este acuzată în România, că este mândră de activitatea ei și de rezultatele pe care le-a obținut, subliniind, totodată că nu este singura țintă, ci mai sunt procurori care au plângeri pe numele lor.
„Eu sunt foarte mândră de activitatea mea și de rezultatele mele. În Europa sunt foarte apreciată. Am primit premii. Rezultatele sunt indiscutabile în istoria celor două instituții. Dacă vorbim de rușine și nerușine, pot să vă spun că activitatea procurorilor este foarte apreciată la nivel european. Ca atare sunt foarte mândră de activitatea mea. (…) Cred că nu sunt singura țintă. Cred că sunt foarte multe alte persoane, procurori care sunt ținte. Sunt colegii împotriva cărora s-au făcut plângeri. Pentru ce? Că și-au făcut treaba”, a declarat Laura Codruța Kovesi, la ieșirea din Secția de anchetare a magistraților.
Laura Codruța Kovesi este candidat la funcția de șef al Parchetului European.
Președintele și vicepreședintele Comisiei LIBE, Claude Moraes și Judith Sargentini, președintele Comisiei CONT, Ingeborg Grassle, compun echipa de negociere a PE cu Consiliul UE pentru șefia procurorului-șef european, a declarat europarlamentarul PNL, Marian-Jean Marinescu.
Decizia a fost luată în ședința Conferinței Președinților, joi, la Bruxelles.
Conferința Președinților a avut loc după ce în urma unui vot secret, Comisia LIBE a Parlamentului European a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european.
Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte.
În schimb, în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene, Jean-François Bohnert s-a clasat pe primul loc pe lista pentru desemnarea procurorului-şef european, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.