jandarmul ucis la consulatul germaniei din sibiu - un nou procuror a preluat cazul. mama lui paliuc: mi-e scârbă de toți

Marius Paliuc este jandarmul care în data de 30 mai 2012 a fost găsit mort în fața Consulatului German din Sibiu. Fusese înjunghiat de câteva ori. Dacă atunci cazul părea unul destul de ușor de rezolvat, probele strânse și pistele pe care au mers anchetatorii se pare că nu au fost suficiente, și asta pentru că la aproape șapte ani de la incident criminalul nu a fost prins și nici măcar mobilul crimei stabilit. Ancheta nu s-a oprit, iar faptul că dosarul a fost preluat de un alt procuror ar putea aduce o altă perspectivă asupra lucrurilor.

30 mai 2012
În dimineața zilei de 30 mai 2012 o asistentă medicală care mergea spre Spitalul Militar l-a văzut pe jandarmul Marius Paliuc lângă ghereta sa din fața Consulatului German, întins într-o baltă de sânge. Repede locul s-a umplut de polițiști, jandarmi, criminaliști, procurori. S-au strâns probe și câteva zile mai târziu, alte indicii păreau că vor duce rapid către criminal. Din păcate însă nu a fost așa. A trecut un an, doi, trei, patru….
În tot acest timp unul din cei mai buni procurori criminaliști ai Sibiului, Ioan Boțoc, a fost cel care s-a ocupat de caz. În 2016 s-a pensionat și dosarul a fost preluat de un alt procuror. Nici așa lucrurile nu au avansat în direcția descoperirii criminalului.

jandarmul ucis la consulatul germaniei din sibiu - un nou procuror a preluat cazul. mama lui paliuc: mi-e scârbă de toți

Fără mobilul crimei după zeci de audieri
Dosarul Marius Paliuc a adunat mii de pagini. Au fost audiate zeci de persoane, zeci de mostre ADN verificate și zeci de peroane duse la poligraf. Însă, toate pistele pe care au mers procurorii s-au năruit. ”Îmi amintesc că s-a mers pe toate variantele. Gelozie, dușmani, certuri cu colegii, absolut orice ne-ar fi putut ajuta. Au fost audiați toți colegii. S-a luat în vedere faptul că nu el ar fi fost cel vizat, pentru că făcuse schimb de tură cu un coleg….Cum se găsea o pistă și se credea că e răspunsul, la un moment dat probele arătau contrariul”, spune Ioan Veștemean, actualul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

jandarmul ucis la consulatul germaniei din sibiu - un nou procuror a preluat cazul. mama lui paliuc: mi-e scârbă de toți

Dar, cu toate eforturile depuse de polițiști și procurori, nici după șapte ani de la crimă nu s-a aflat mobilul acesteia. ”Pentru că toate pistele s-au dovedit a fi false nu s-a reușit aflarea mobilului crimei. Jandarmul era o persoană introvertită, foarte discretă, așa că nu vorbise cu nimeni despre viața sa. Nu a dezvăluit nimănui nimic, așa că este imposibil să aflăm pe această parte ceva detalii. Iar faptul că încă nu avem mobilul îngreunează cel mai mult ancheta”, spune prim procurorul Veștemean.

Procuor nou
În tot acest timp dosarul a adunat mii de pagini și alte mii de ore de anchetă. După ce procurorul Ioan Boțoc s-a pensionat ancheta a fost coordonată de un alt procuror, iar acum dosarul a fost preluat de al treilea magistrat. ”De câteva zile am preluat dosarul. Faptul că se lucrează de 7 ani la el mă intrigă și mă face să mă aplec mai mult asupra lui. E o provocare. Trebuie să citesc fiecare pagină în parte, lucru care probabil că îmi va lua o lună de zile. Iar faptul că nu am avut până acum legătură cu el poate fi un lucru bun, pentru că vin cu mintea limpede și s-ar putea să observ detalii care pentru ceilalți colegi erau deja rutină. Dacă e necesar o să reaudiem martori, o să revedem probe, o să mărim cercul de suspecți”, spune Valentin Florescu, procurorul care a preluat dosarul Paliuc.

jandarmul ucis la consulatul germaniei din sibiu - un nou procuror a preluat cazul. mama lui paliuc: mi-e scârbă de toți

Fiind vorba despre omor, fapta este imprescriptibilă, așa că ancheta nu va fi închisă. ”Pe lângă alte dosare ne ocupăm și de acesta. Faptul că au trecut 7 ani de la crimă înseamnă ori că noi am greșit cu ceva, am scăpat ceva din vedere, ori probele nu sunt suficiente, ori că autorul a fost norocos. Dar, cu siguranță nu este o crimă perfectă și până la urmă se va descoperi criminalul. Undeva este o verigă lipsă”, este convins Ioan Veștemean.

”Mi-e scârbă de toți”
În toți acești ani în care criminalul lui Marius Paliuc nu a fost găsit cea care a adunat cele mai multe frustrări este mama jandarmului. ”Cazul lui Marius a fost ca un foc de paie care s-a înălțat rapid până la cer și tot așa s-a și stins. Nu știu a cui e vina, dar eu în continuare cred că ceva se ascunde. Nu se poate ca atâta timp ancheta să nu aibă nicio pistă. Băiatul meu e băgat în mormânt fără să fi avut dușmani. Era săritor, ajuta pe toată lumea necondiționat, își vedea de treabă la locul de muncă. Ce face justiția? Efectiv mi-e scârbă de toți și de toate. Numai Dumnezeu îl mai poate scoate la iveală pe criminal, pentru că altă șansă nu mai e”, spune supărată Maria Avram Paliuc.

jandarmul ucis la consulatul germaniei din sibiu - un nou procuror a preluat cazul. mama lui paliuc: mi-e scârbă de toți
Maria Avram Paliuc, mama jandarmului ucis

Una din cele mai mari supărări ale mamei lui Marius Paliuc este faptul că fiul ei nu a fost înaintat în grad post mortem. ”A murit la locul de muncă. Cum se poate să nu fie înaintat în grad post mortem? Este ultimul lui drept pe pământul ăsta. Noi am rămas cu durerea, copilul meu e în mormânt și nici măcar dreptul ăsta nu l-a primit. Dacă vor găsi criminalul sau nu deja îmi e indiferent. Dar să îl înainteze în grad este ceea ce îmi doresc, este dreptul lui pentru că a murit la locul de muncă”, spune mama jandarmului.

jandarmul ucis la consulatul germaniei din sibiu - un nou procuror a preluat cazul. mama lui paliuc: mi-e scârbă de toți

Colonelul Costel Dogaru, inspectorul șef al Jandarmeriei Sibiu, spune că deși s-au întocmit actele necesare pentru înaintarea în grad a lui Marius Paliuc acest lucru nu este posibil deocamdată. ”Înaintarea în grad nu o fac eu, o face ministrul de interne. Marius avea gradul de plutonier major, astfel că ar trebui trecut din corpul subofițerilor în corpul ofițerilor. Noi am depus dosarul cu propunerea încă de atunci, dar nu se poate face acest lucru până nu se stabilește mobilul crimei. A murit la locul de muncă, este adevărat, dar până nu se primește un răspuns din partea parchetului, nu se poate face acest lucru, explică Costel Dogaru.

Ultima oră

Comentariul meu