elevii de clasa a viii-a ar putea scăpa de evaluarea națională
FOTO arhivă

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că a lansat mai multe dezbateri publice cu directorii școlilor ca să vadă dacă Evaluarea Națională la clasa a VIII-a „se mai justifică”. Potrivit lui Andronescu, aceasta nu este decât o evaluare intermediară, fiind posibil să fie desființată.

„Noi am declanșat aceste dezbateri publice cu directorii școlilor și-n București, și-n alte județe din țară să încercăm să vedem și care este percepția. Pentru că acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84, de exemplu. Dacă învățământul devine obligatoriu pe 12 clase se justifică evaluări intermediare? Ca să întărim ritmul acesta al învățării continue, pentru că el este cel care dă și temeinicie învățării. Toate sunt care, fără îndoială, merită să le discutăm”, a declarat Andronescu.

În plus, ministrul Educației vrea ca învățământul să fie oblgatoriu încă de la vârsta de 5 ani. „Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabilește obligativitatea ultimelor două grupe la grădință – grupa mijlocie și grupa mare – și ultimii doi ani de liceu, începând din anul 2020. Anul acesta va trebui să pregătim preluarea, la început de ciclu și la sfârșit de ciclu, în învățământul obligatoriu”, a spus ministrul Ecaterina Andronescu.

În prezent, învățământul obligatoriu începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a.

Ultima oră

Comentariul meu