Clujul va avea Aqua Park înaintea Sibiului - Opt tobogane acvatice pentru 2000 de persoane pe oră

Sibienii au mai mari șanse să meargă la distracție în Aqua Park-ul ce va fi construit la Cluj-Napoca decât în cel care se plănuiește în Pădurea Dumbrava. Aqua Park-ul de la Cluj va fi gata peste doi ani, studiul de fezabilitate fiind aprobat marți de Consiliul Local Cluj Napoca. Valoarea investiției este estimată la 43 de milioane de euro iar atracția principală va fi un tobogan cu o înălțime de peste 17 metri.

La Sibiu proiectul e încă la stadiul de schimb de terenuri. În urmă cu exact un an, primarul Astrid Fodor declara pentru Ora de Sibiu, că ”Procedura e mai complicată. Pentru schimbul de terenuri cu Biserica Evanghelică și cea Ortodoxă din Gușterița, pentru că e vorba de păduri, trebuie dată o hotărâre de Guvern ce trebuie cerută de Ministerul Apelor și Pădurilor. Ei așteaptă acum un aviz de la Ministerul Justiției pentru a face mai departe pașii. Apoi urmează schimbul cu Ministerul Apărării, despre care semnalele sunt pozitive, doar că și acolo trebuie urmați pașii necesari”.

Primarul Emil Boc a declarat, marți, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca, unde s-a aprobat studiul de fezabilitate, că viitorul Aqua Park va avea opt tobogane acvatice cu o capacitate de 2.000 de persoane pe oră.

”Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat indicatorii tehnico-economici (studiul de fezabilitate) pentru construirea bazei de agrement – Aqua Park-ul din zona Becaș a cartierului Gheorgheni. Proiectul prevede că interiorul Aqua Park-ului va avea o suprafață construită de aproape 21.000 de metri pătrați, iar partea exterioară va cuprinde bazine, spații verzi și alei pietonale desfășurate pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați. Viitorul Aqua Park va avea opt tobogane acvatice – cu o capacitate de aproape 2.000 de persoane pe oră, bazine de relaxare, pool bar, un loc de joacă și o piscină pentru copii, acvariu de mari dimensiuni, locuri de odihnă cu șezlonguri sau hamace, restaurante și terase. Valoarea estimată a investiției depășește 190 de milioane de lei (43 de milioane de euro), construcția bazei urmând să dureze doi ani”, a spus Boc.

Acesta a susținut că proiectul Aqua Park-ului este necesar clujenilor, în condițiile în care locuitorii orașului merg la Oradea, Târgu Mureș sau în Ungaria unde găsesc zone de agrement similare.

”Avem o suprafață totală de teren de 52 de hectare cu destinație spațiu verde și agrement, care se va menține, iar Aqua Park-ul va fi amplasat pe 12 din cele 52 hectare. Vom avea doar 2,2 hectare care reprezintă partea închisă publicului, restul de 10 hectare fiind zonă deschisă cu acces nelimitat, din care 6,6 hectare vor fi spații verzi”, a explicat edilul Clujului.

Potrivit acestuia, Consiliul Local Cluj-Napoca va decide dacă proiectul Aqua Park-ului va fi realizat prin parteneriat public privat (PPP) sau din banii bugetului local.

”După aprobarea indicatorilor tehnico economici se va continua cu pasul următor și anume contractarea și fundamentarea proiectului, apoi atribuirea, prin licitație, a contractului de concesiune, iar apoi va urma operarea. Construcția efectivă a Aqua Park-ului va dura doi ani, iar etapele premergătoare câteva luni”, a precizat Emil Boc.

Primarul a menționat că „vedeta” Aqua Park-ului va fi toboganul ”King Cobra”, un echipament cu o înălțime de 17,5 metri și o capacitate de 480 de utilizatori pe oră. Noua bază de agrement va avea și zone de plajă amenajate pe nisip sau spațiu verde cu șezlonguri, hamace, baldachine, o zonă de wellness cu diverse tipuri de saună – finlandeză, hammam, cascadă de gheață, cameră pentru masaj. Vizitatorii Aqua Park-ului vor avea la dispoziție și o parcare cu peste 1.200 de locuri.

Peste 30 de persoane care locuiesc în zona Gheorgheni și activiști de mediu au fost prezente la ședința Consiliului Local Cluj-Napoca și au contestat proiectul, cerând ca Aqua Park-ul să se construiască pe un alt amplasament. Acestea s-au declarat nemulțumite de faptul că baza de agrement este situată prea aproape de blocurile în care locuiesc și se tem de zgomotul creat.

În urma discuțiilor, proiectantul a precizat că se va putea modifica amplasamentul toboganelor, astfel încât acestea să fie montate la o distanță și mai mare față de blocurile existente.

Ultima oră

Comentariul meu