video cum să nu ne enervăm în fața unui copil isteric. ponturi de la cel mai bun psiholog

Crize de tantrum, trântit în mijlocul magazinului, asta la vârste mici. Sentimente reprimate, lipsa de comunicare cu părinții sau chiar fuga de acasă. Asta la vârste adolescentine. Sunt probleme cu care părinții se confruntă și cărora de cele mai multe ori nu știu cum să le facă față. Pentru a ajunge la o comunicare eficientă cu copilul este necesar să aplicăm niște ”tehnici” în funcție de vârsta lui. Cum ar trebui ”manipulată” situația ne învață psihologul Eduard Puiu.

Copiii mici
Un zid de care se lovește orice părinte este NU-ul spus de copil în mod excesiv și de multe ori nejustificat. El nu știe asta, ci doar testează limite. Face asta atunci când începe să își dea seama că poate obține lucruri de la cei din jur și astfel testează limitele până la care își poate impune dorințele.

Unii copii merg atât de departe încât ajung la crize de plâns, țipat, trântit pe podea. ”Aceste lucruri se întâmplă până în jurul vârstei de 6 ani. În acel moment este o bătălie pierdută pentru părinte. În criză căile de comunicare ale copilului sunt închise. Nu încercați atunci să explicați pentru că va ajunge nimic la el. Lăsați-l să se calmeze, iar a doua zi sau mai târziu i se va explica de ce nu a făcut bine”, spune psihologul Eduard Puiu.

Totuși, atunci când copilul cere ceva, în acest fel sau în altul, părintele ar trebui să fie atent la cerințele celui mic. ”Chiar dacă nu spune cu cuvinte, copilul își exprimă dorința, nevoia. Părintele trebuie să fie receptiv la ceea ce transmite copilul pentru a-l înțelege”, spune psihologul.

Negocierea cu adolescenții
Ajunși al vârsta preadolescentină sau adolescentină, relația cu copiii devine și mai dificilă. Și asta pentru că acum își dezvoltă nevoia de independență și sunt tentați să o obțină cu orice preț. Aici intervine din nou capacitatea părinților de a se conecta cu copilul ”Copiii trebuie lăsați să vorbească și ascultați. Ceea ce ei spun este adevărul lor care trebuie acceptat. Nu trebuie judecați. În niciun caz asta, pentru că se vor închide și nu vor mai comunica. De asemena, atunci când vin cu o problemă nu trebuie certați. Dacă îi cerți nu rezolvi nimic. Trebuie dusă o negociere, înțeles de ce a greșit și corectat așa”, explică Eduard Puiu.
Psihologul spune că atunci când mizele negocierii nu sunt mari, copiii trebuie lăsați să câștige. ”Au nevoie să simtă gustul câștigului. Altfel vor crește și nu vor cunoaște gustul victoriei. E important să simtă asta, să se simtă utili și validați”.

Psihologul Eduard Puiu a explicat la Ora de Psihologie cum ar trebui să vorbească părinții copiilor astfel ca ei să înțeleagă ce li se cere, iar canalele de comuniare dintre cele două părți să nu se închidă din cauza unui cuvânt aruncat la întâmplare sau al unui ton ridicat.

Cu psihologul Eduard Puiu ne întâlnim în fiecare luni de la ora 19 la Ora de Psihologie. Discutăm despre probleme de viață, de cuplu, de parenting pe paginile de Facebook Ora de Sibiu, Ora de Mediaș, Ora de Șelimbăr și psiholog Eduard Puiu. 

Ultima oră

Comentariul meu