Foarte multe scandaluri au învăluit de-a lungul vremii examenele pentru carnetul de conducere. Majoritatea a vizat felul în care se acordă permisele, dar nimeni nu vorbește despre cei care nu trec acest examen. Există un ordin al Ministerului Transporturilor care sancționează școlile de șoferi care au promovabilitate sub 40%. Nimeni însă nu îl aplică, asta în timp ce școlile cu performanțe sunt dezavantajate.
Ordin degeaba
Sibiul se află pe penultimul loc la promovabilitatea examenului auto. Dacă ordinul Ministerului Transporturilor 733/25.04.2013 s-ar aplica, multe dintre școlile de șoferi din județ s-ar închide. Și asta pentru că acesta prevede că dacă promovabilitatea elevilor la examen este de sub 40% activitatea școlii trebuie suspendată o lună în primul an, trei luni în al doilea și șase luni în al treilea an. Dar, acest ordin nu se aplică nu din alte motive, ci pentru că cei de la Direcția Regim Permise Auto nu au întocmit statisticile pe baza cărora să se poată lua aceste decizii. ”Ordinul ar fi trebuit aplicat, dar nu au existat statisticile. S-a tot amânat, dar acum cei de la Direcția Permise au spus că în martie vor publica datele pentru ultimele șase luni. Asta înseamnă că ordinul va putea fi aplicat din septembrie 2019, când vom avea datele pe un an întreg”, a declarat o sursă din cadrul ARR, una din instituțiile care trebuie să aplice ordinul.
Școlile mari, dezavantajate
Faptul că acest ordin nu se aplică dezavantajează o parte a școlilor de șoferi. ”Noi suntem o școlă mare, care investim în mașini, logistică, birouri, oameni. Dacă există acest ordin ar trebui aplicat, pentru că așa este normal. Dacă nu ai rezultate închizi, te regrupezi până când poți face față. Altfel, după părerea mea este concurență neloială”, este de părere Dragoș Năstase, administratorul școlii de șoferi Prima din Sibiu. În acest moment în județul Sibiu sunt înregistrate 44 de școli de șoferi.La nivelul județului Sibiu sunt înregistrate 58 de școli de șoferi, dintre care 27 sunt înregistrate ca PFA-uri.
”Ar trebui scăzut procentajul”
Valentin Corjescu, patronul școlii de șoferi Amso, este puțin mai rezervat față de ordinul Ministerului Transporturilor. ”Eu nu cred că este normal să se impună acest target. Hai să spunem că ar putea totuși să scadă procentul la 30% promovabilitate, dar nici așa nu e corect. Și asta pentru că nu poți controla emoțiile din timpul examenului. În plus, ești la mâna examinatorului. Iar dacă elevul consideră că nu învață destul la școala pe care a ales-o și nu este mulțumit sau nu se simte pregătit pentru examen, o poate oricând schimba. Se face transferul, nu se pierd banii. Deci, nu văd sensul acestui ordin, chiar dacă s-ar scădea procentajul acela”, spune Valentin Corjescu.
Cel mai mult se pică la proba practică
În anul 2018 pentru susținerea examenului auto s-au înscris 13.805 persoane. Dintre acestea, 6.976 de persoane au obținut calificaticul ADMIS, iar 6.829 persoane au obținut calificativul RESPINS. Astfel, procentul de promovabilitate la proba teoretică a fost de 50,53%, în ușoară scădere față de anul 2017, când procentul de promovabilitate a fost de 51,31%.
La proba practică, au fost examinate 16.267 de persoane, față de 16.606 în anul 2017. Dintre acestea, 6.080 au obținut calificativul ADMIS, iar 10.167 au fost respinse. Procentul de promovabilitate a fost de 37,42%, în creștere față de anul 2017, când promovabilitatea la proba practică a fost de 34,54%. În anul 2018, au fost editate 20.004 permise de conducere, cifra include și permisele preschimbate.