Laura Codruța Kovesi ar putea deveni de miercuri procuror șef al Parchetului European. La ora 11 a României va avea loc întâlnirea coordonatorilor comisiei LIBE, iar la ora 12 reuniunea extraordinară a Comisie, în cadrul căreia se va vota pentru viitorul procuror șef al Parchetului European.
După audierile care au avut loc marți în Comisia pentru drepturi și liberatăți civile (LIBE) și Comisia perntru control bugetar (CONT), urmează ca membrii comisiei LIBE să voteze în privința celor trei candidați pentru postul de procuror-șef al Parchetului European: Laura Codruța Kovesi (România), Jean-François Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).
Cei trei au fost audiaţi marţi de comisiile reunite pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european.
Parchetul european este o instituţiile nou înfiinţată, motiv pentru care suntem în faţa unei proceduri noi. Laura Codruţa Kovesi nu a fost propusă de România, aşa cum nici contracandidaţii săi din Franţa şi Germania nu au fost propuşi de ţările lor, ci au aplicat pentru funcţie în nume propriu. Dar, spre deosebire de Kovesi, sunt puternic susţinuţi de instituţiile naţionale de profil. Acum suntem la cel de-al patrulea pas al procedurii de numire. Laura Codruţa Kovesi a fost prima pe lista comisiei de selecţie şi a doua la votul în Consiliul Uniunii Europene. Marți seară fost audiată de o comisie mixtă: judiciară şi de control bugetar din Parlamentul European. Totul a început cu o prezentare a candidaturii şi a continuat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cam ca un interviu de angajare.
Comisia juridică va supune la vot candidaturile miercuri la ora 12:00, ora României. Din declaraţiile făcute până acum ştim că două dintre cele mai mari grupuri parlamentare, PPE şi ALDE, o susţin pe Laura Codruţa Kovesi. În plus, în Comisia juridică sunt mulţi eurodeputaţi care au criticat vehement regresul din lupta anticorupţie din România. Şi ca meniul să fie complet, contracandidatul său german a lăudat-o chiar în timpul audierilor de azi. „Am toată admiraţia pentru curajul şi implicarea ei”, a spus Andres Ritter. Aşa că, în ciuda rezultatului din Consiliu, Laura Codruţa încă are şanse să obţină conducerea Parchetului European. Dacă într-adevăr Parlamentul va susţine candidatura ei, în contradicţie cu decizia Consiliului, urmează o perioadă de negocieri între cele două instituţii pentru numirea unui procuror-şef european.