mii de sibieni din învăţământ, nemulțumiți - fârțonea, despre ministra andronescu: i se potrivește diminutivul "abramburica"

Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Judeţean (SIP) Sibiu, Teodor Fârţonea, spune că astăzi, toți cei peste 4.000 de sibieni care fac parte din acest sindicat, protestează, purtând banderole tricolore. Nemulțumiți de faptul că au pierdut o parte din salarii, sibienii din Învățământ au decis să protesteze mâine, în fata Prefecturii.

Protestul banderolelor tricolore

Peste 4.000 de sibieni din Educaţie, au purtat azi, banderole tricolore la braţ, la serviciu. Este vorba de profesori, secretare, contabili, bucătărese, psihopedagogi, chiar şi directori de şcoli, toţi cei care susţin că sunt nedreptăţiţi de ultimele decizii luate de ministrul Educaţiei  Naţionale, Ecaterina Andronescu. Protestarii poartă banderole tricolore, nu albe, pentru a atrage atenția ministrului Ecaterina Andronescu, că nu și-a respectat promisiunile făcute de minister, în 1 decembrie 2018, la Alba Iulia. „Marţi în toate şcolile se vor purta banderole tricolore, în semn de protest. Nu vom întrerupe orele. Nu e nicio grevă de avertisment, este doar un protest. Am ales forma asta, pentru că s-a semnat cu o simbolistică aparte, la 1 decembrie la Alba Iulia, un acord memorandum. Şi acolo erau nişte termene. Au început să se încalce anumite prevederi de acolo. Noi ne-am întâlnit în mai multe rânduri în decembrie, în ianuarie şi am constatat că lucrurile se depărtează de a obţine răspunsuri măcar”, a explicat pentru oradesibiu.ro, Teodor Fârţonea.

Directori care erau la muncă, figurează în concediu

Directorii de şcoli din Sibiu sunt nemulţumiţi că erau la serviciu, când au fost anunţaţi că figurează în concediu. „S-a început cu directorii că musai trebuie să intre în concedii. Ne-am trezit în 5 ianuarie, că i-a băgat în concedii, chiar dacă erau în activitate. (…) Când am pus întrebarea, că ce fac, ne forţează să intrăm în concedii, răspunsul ministrei, a fost, că nu e nimic, le tăiem concediul, le rămân 25 de zile”, spune Teodor Fârţonea.

Profesorii de Sport au mai puţine ore

Şi profesorii de Educaţie fizică şi sport sunt nemulţumiţi. „Nici nu au trecut două săptămâni, că ne-am trezit brusc că profesorii de Educaţie fizică, care aveau catedre la clasele mici, la ciclul primar, printr-un proiect care nu s-a discutat cu noi, li s-au tăiat şase ore, adică la clasa pregătitoare, la clasa I-a şi a II-a. Practic nu era niciun fel de discuţie, niciun fel de angajament. (…) S-au trezit brusc că le dispar şase ore aşa, la un rând de clasă”, declară Teodor Fârţonea.

Profesorii psihopedagogi şi logopezii au salarii mai mici

O altă categorie de profesori nemulţumiţi şi care protestează sunt psihopedagogii şi logopezii. „Următoarea categorie lovită, au fost profesorii psihopedagogi de prin CJRAE-ele acestea, de la centrele de evaluări, care nu au mai fost plătiţi, logopezii. Ei nu mai ţin de învăţământ special, asta ne-a mirat foarte tare. Şi a doua revenire a doamnei ministru, (…) a fost că nu ştiu dacă sunt profesori. Cum nu ştii dacă sunt profesori, dacă dau grade didactice, se angajează ca orice dascăl, sunt definiţi ca profesori?! Le-a tăiat sporul de 10 la sută de predare”, a adăugat Teodor Fârţonea.

Secretarele şi contabilii şcolilor iau cu până la 400 de lei mai puţin 

Secretarele şi contabilii şcolilor au pierdut sume cuprinse între 50 şi 400 de lei. „La aceştia s-au adăugat foarte rapid, contabili, secretari, la care au început să dispară nişte sporuri. (…) Ei au tăiat de la 1 ianuarie, au zis gata cu sporuri, cu compensaţii, au zis nu vă mai dăm. (…) Deci secretarii, contabilii, au pierdut şi ei ceva din salariu, nu chiar toţi. (…)  În ianuarie şi februarie au primit salarii diminuate, unii dintre ei, de la 50 de lei la 400 de lei”, potrivit lui Teodor Fârţonea.

Bucătăresele copiilor, plătite mai prost

Nici bucătăresele de la grădiniţele cu cantină, nu au scăpat de tăierile salariale. Teodor Fârţonea apreciază că în cazul lor „este jale”, deşi vorbim de câteva zeci de angajate în tot judeţul.

Sporul de doctorat, mai mic decât ar trebui

Profesorii care au doctoratul, încasează mai puţini bani decât şi-au calculat ei. Asta pentru că acest spor nu se raportează la salariul minim pe economie de acum, ci cel vechi, conform lui Teodor Fârţonea.

Liderul SIP Sibiu: Diminutivul „Abramburica” i se potriveşte doamnei ministru Andronescu

Liderul SIP Sibiu, Teodor Fârţonea, este de părere că diminutivul „Abramburica” i se potriveşte actualei ministre a Educaţiei: „Tragem un semnal de alarmă că cel puţin federaţia noastră nu vrem să ajungem în zona de aprilie – mai, să enervăm copiii, că ei nu au aici nicio vină. (…) De şapte ani nu am reuşit nicio grevă, doar nişte mitinguri. (…) E un semnal, încercăm să îl dăm. (…) Nu prea e bine. Doamna ministru ni s-a plâns că în patru reveniri nu are decât trei ani şi ceva de mandat. Am vrut să-I replic, că s-ar putea să nu faceţi nici după intervenţia asta, patru ani de mandat dacă continuaţi aşa. Nu noi am adus-o în situaţii de blocaj. Nu noi i-am dat denumirea, efectiv nu de pe la noi a venit, dumneavoastră, unii colegi şi alţii din politică, au lăudat-o aşa, au alintat-o frumos, cu un diminutiv. Se pare că I se potriveşte. (…) Ciudat că e de ştiinţe exacte, dar nu e prima care ne creează surprize şi celebrul coleg Pop de matematică ne-a făcut o monstră de anti-logică”.

Profesorii certaţi pentru rezultatele proaste ale elevilor

În discuţiile care au loc la Bucureşti, ministrul Educaţiei îi ceartă pe profesorii sindicalişti şi le reproşează rezultatele proaste la învăţătură obţinute de către elevi. „E foarte supărată doamna ministru, că unii dintre noi au rezultate proaste la BAC şi am zis nu are legătură una cu alta. Aceea este o responsabilitate, asta e alta. Ne tot aminteşte că 50.000 de copii au luat note foarte proaste. Răspunsul nu e la obiect, una e una, alta e alta. Discutăm şi asta, trebuie să vedem de ce nu au ajuns unii la Bacalaureat, dar ne-am adus aminte că tot doamna ministru o desfiinţat profesionalele şi i-am făcut de liceu, de plâng aceştia că nu vor să înveţe şi au dreptate şi ei”, crede Teodor Fârţonea.

Profesorii pichetează miercuri Prefectura Sibiu

Miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, o sută de sindicalişti din Educaţie din judeţul Sibiu sunt aşteptaţi să protesteze în faţa Prefecturii din Sibiu. Oamenii cer ca ministrul Educaţiei să îşi respecte promisiunile făcute şi să le garanteze salariile şi sporurile avute.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu