calitatea aerului din sibiu - cât de curat a fost acesta în 2018
FOTO arhivă

În județul Sibiu, există patru stații automate cu transmitere online care monitorizează calitatea aerului. Funcţionarea acestor staţii este continuă, 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână. Ele sunt amplasate în municipiul Sibiu (SB1şi SB2), oraşul Copşa Mică (SB3) şi municipiul Mediaş (SB4).

Poluanţii atmosferici luaţi în considerare în evaluarea calităţii aerului înconjurător sunt: dioxidul de sulf (SO2), dioxidul de azot (NO2), oxizii de azot (NOX), particulele în suspensie (PM10 şi PM2,5), plumbul (Pb), benzenul (C6H6), monoxidul de carbon (CO), ozonul (O3), arsenul (As), cadmiul (Cd), nichelul (Ni).

Din analiza datelor de sinteză la nivelul anului 2018, s-au constatat următoarele:

  • A fost realizată captura minimă necesară pentru evaluarea calităţii aerului în cazul celor patru staţii (excepție făcând poluanţii SO2 şi NO2 din stația SB1, datorită funcţionării acestor analizoare doar pe o perioadă de 8 luni);
  • La nivelul judeţului, pentru particulele în suspensie cu diametrul mai mic de 10µg (PM10) s-au înregistrat 16 depăşiri în cele 3 staţii care monitorizează acest poluant; conform Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, limita zilnică pentru protecţia sănătăţii umane la PM10 este de 50 micrograme/m3 în 24 ore, nivel care nu poate fi depăşit mai mult de 35 de ori într-un an calendaristic/staţie;
  • Pentru ozon s-au înregistrat 6 depăşiri, limita admisă, conform legislaţiei, fiind de 25 depăşiri într-un an calendaristic/staţie.

Ultima oră

Comentariul meu