cele mai izolate zone ale polului nord, poluate cu chimicale din plastic

Chimicale din plastic au fost descoperite în interiorul ouălor păsărilor ce trăiesc în zonele izolate din Arctica. Conform cercetătorilor, acesta este ultimul semn că poluarea a ajuns şi în cele mai îndepărtate zone ale planetei, scrie descopera.ro.

Cercetătorii sunt îngrijoraţi privind urmele de ftalat descoperite în ouăle păsărilor. Ftalaţii sunt esteri utilizaţi în fabricarea maselor plastice. Conform Independent, urmele de ftalaţi din ouăle păsărilor ar fi provenit de la ingerarea capacelor din plastic sau a chiştoacelor de ţigară pe care animalele le confundă uneori cu hrana.
Ouăle au fost prelevate de la pasărea Furtunarul gheţurilor ce trăieşte pe insula din Lancaster Sound, la peste 160 de kilometri de cea mai apropiată aşezare umană. În cadrul unui studiu preliminar, dr. Jennifer Provencher din cadrul Canadian Wildlife Service a testat ouăle a cinci furtunari şi a detectat ftalaţi într-unul dintre ele, dar avertizează că problema ar putea fi mult mai prevalentă.
Dacă ar fi testaţi furtunarii din Marea Nordului, unde nivelul de plastic este mai mare, afirmă cercetătoarea, rezultatele ar fi mult mai ample. Într-un alt studiu, dr Provencher şi colegii săi au examinat ouăle furtunarilor şi pe cele ale pescăruşului cu trei degete şi au descoperit urme de multiple chimicale cunoscute ca stabilizatori UV şi antioxidanţi. Odată ce consumă materialele plastice, acestea sunt de obicei mult prea mari pentru a trece prin sistemul digestiv, ceea ce însemană că rămân în stomac, unde eliberează continuu chimicale ce pot trece în sistemul de dezvoltare a ouălor.

cele mai izolate zone ale polului nord, poluate cu chimicale din plastic

Ultima oră

Comentariul meu

Publică