Regizorul piesei ”Ierusalim”: ”Am trecut prin infern făcând acest spectacol” - Se joacă cu casa închisă

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă vineri, 22 februarie, la Sala Mare, avanpremiera spectacolului cu piesa „Ierusalim”, de Jez Butterworth, regia Bogdan Sărătean, pentru care mai sunt disponibile doar șase locuri la parterul sălii și douăzeci și șapte la balcon. Premiera spectacolului se va juca sâmbătă, 23 februarie 2019, de la ora 19:00, cu casa închisă. Următoarele reprezentații programate, pentru care sunt puse biletele în vânzare, vor avea loc pe 17 martie și 10 aprilie a.c.

„Fiecare dintre noi are dreptul la un Ierusalim al său, personal.”
Spectacolul „Ierusalim” are în prim-plan povestea lui Johnny Byron, zis „Cocoșul”, un outsider, hulit de instituțiile publice, o legendă vie, un traficant de droguri notoriu, când sufletul petrecerii, când teroarea cartierelor de oameni decenți – victime ale actelor sale de agresiune provocate de consumul de narcotice. Într-un joc textual ingenios care oscilează între peisajul biblic și periferiile mizerabile ale Angliei contemporane, piesa „Ierusalim” evocă un spațiu copleșitor plasat la granița între realitatea frustă și decorul carnavalesc desprins din imaginarul medieval, portretizând un personaj magnetic în care alura hristică și profilul narcomanului învins de societatea ostilă în care trăiește se întrepătrund până la confuzie. Viziunea regizorală a lui Bogdan Sărătean, inspirată de abordarea modernă a lui Jez Butterworth și nerecomandată puritanilor, face o radiografie a contextului existențial specific periferiilor – consumul de droguri, limbajul licențios, actele de cruzime ignorate de justiție –, creionând, totodată, un tablou al tuturor tensiunilor sociale actuale.

Regizorul piesei ”Ierusalim”: ”Am trecut prin infern făcând acest spectacol” - Se joacă cu casa închisă

„Cei de pe muchia societății. Cei ostracizați. Cei proscriși. Cei care refuză uniformizarea. Au dreptul la Ierusalimul lor. La mântuire. În văgăuni. În mâl. Pe muchia lumii. Găsim fărâme de sacru. Ierusalim e despre o lume care dispare. Care urmează să fie rasă cu tăvălugul de societatea care uniformizează. Construim clădiri. Peste clădiri. Beton și plastic. Peste pădurile verzi. Dar în același timp avem nevoie de spații sacre. În care să ne refugiem. În care să ne conectăm cu natura. Ierusalim spune povești. Poveștile lui John Byron. Cel care a murit și a înviat. Vârcolacul. Proscrisul. Poveștile celor care vin și ascultă. Cu credință. Cu mirare. Precum apostolii. Acolo, pe muchia lumii. Acolo e nevoie de mântuire. Iar fiecare dintre noi are dreptul la un Ierusalim al său, personal. Am trecut prin infern făcând acest spectacol. Pe un text atât de greu, atât de încărcat. În care lumina pâlpâie firav prin firele de glod, și se lasă cu greu descoperită. De acum ea se va cere descoperită la fiecare reprezentație. Cu răbdare. Cu umilință. Cu speranță. De către actorii oameni. Și de către spectatori – martorii – cei care participă.” Bogdan Sărătean, regizor.

Bogdan Sărătean (n. 1978) a absolvit în anul 2004 Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București. În anul 2006 a obținut două premii la Gala Tânărului Actor, organizată de UNITER. La începutul lui 2007, a înființat trupa de teatru tânăr Trimbulinzii, care în scurt timp s-a impus la nivel național prin rezultatele obținute la festivalurile de profil. În anul 2011 a absolvit cursurile de masterat ale UNATC „I.L. Caragiale”, București, specializarea Regie Teatru. În prezent, este regizor la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, doctor al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, București și cadru didactic la Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Din mai 2009, este președintele Asociației Culturale „BIS”, O.N.G. care derulează diverse proiecte culturale, printre care „Teatrul din Cartier” și Festivalul „25 de ore de Teatru Non-Stop”, organizat anual la Sibiu, sub sloganul „Respiră. Teatru”.

Regizorul piesei ”Ierusalim”: ”Am trecut prin infern făcând acest spectacol” - Se joacă cu casa închisă
Bogdan Sărătean, Foto Mihaela Petre

Bilete online, la aceleași prețuri ca în agenția teatrală
Programul complet de spectacole al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu este publicat pe site-ul oficial al TNRS: www.tnrs.ro/program. Tot de pe site-ul oficial al teatrului, pot fi cumpărate și biletele pentru spectacole, fără niciun comision sau cost suplimentar. Biletele cumpărate online pot fi prezentate la intrarea în sala de spectacol, în format electronic, direct de pe telefon – nefiind necesară printarea lor.

Ultima oră