Povești de viață ale etnicilor germani - 100 de destine în secolul românesc la Muzeul ASTRA din Sibiu

Fundația Michael Schmidt a prezentat campania „Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc” în cadrul unui eveniment, care a avut loc marți, organizat în parteneriat cu Muzeul ASTRA din Sibiu.

Fundația Michael Schmidt se implică în fiecare an în proiecte ce vizează conservarea și promovarea culturii săsești din Transilvania, iar în toamna anului trecut, a lansat campania „Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc”, pentru a sublinia rolul etnicilor germani și contribuția acestora la dezvoltarea României. Dedicată centenarului, campania cuprinde 10 scurtmetraje, în cadrul cărora 10 etnici germani își spun povestea și poate fi urmărită pe site-ul www.fundatia-michael-schmidt.org/100deetnicigermani/.
Vizionarea câtorva dintre scurtmetrajele campaniei, la Muzeul ASTRA din Sibiu, a fost prilejuită de marcarea zilei de naștere a istoricului și scriitorului sas din Transilvania, Emil Sigerus a cărui nume îl poartă muzeul de etnografie săsească din cadrul Complexului Național Muzeal Astra.
„Astăzi este o zi importantă pentru Muzeul ASTRA, pentru că este de consemnat în istorie faptul că un asemenea eveniment se desfăşoară la noi. Mai mult decât atât, astăzi 19 februarie 2019 îl comemorăm pe Emil Sigerus al cărui nume îl poartă Muzeul de Etnografie Săsească. Vă mulţumesc şi mă simt onorat că aţi decis ca Muzeul ASTRA să fie gazda acestui eveniment.” a declarat Ciprian Anghel Ștefan, Directorul general al Muzeului ASTRA.Povești de viață ale etnicilor germani - 100 de destine în secolul românesc la Muzeul ASTRA din SibiuEvenimentul din 19 februarie s-a bucurat de prezența unora dintre etnicii germani ale căror scurtmetraje au putut fi urmărite pe tot parcursul după-amiezii, respectiv Liana Iunesch, pedagog și conf. univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu și Klaus Birthler, architect, dar și a unor invitaţi de seamă precum Paul Jürgen Porr, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România; Martin Bottesch, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania; Klaus-Martin Untch, preot la Parohia Evanghelică CA din Sibiu; și Ciprian Anghel Ștefan, Directorul general al Muzeului ASTRA.
Urmate de discuții libere, clipurile care au fost prezentate în Sala Auditorium a Muzeului ASTRA din Sibiu, în completarea trailerului oficial al campaniei, au aparțin următorilor protagoniști:
• Liana Iunesch, pedagog și conf. univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu;
• Klaus Birthler, architect.

Poveștile de viață ce au fost expuse prin intermediul scurtmetrajelor reprezintă modele inspiraționale atât pentru generațiile actuale cât și pentru generațiile viitoare, etnicii germani prezentați în cadrul campaniei noastre contribuind, prin acțiunile proprii, ca România să se dezvolte sau să fie mai bine promovată în întreaga lume.

Ultima oră