lucrăm ca să trăim sau lucrăm, dar și trăim

Exista o vreme în care o simplă privire fugitivă spre ușa de la intrare a casei cuiva era de ajuns să ne dăm seama dacă acolo locuiește o familie de doctori, de profesori, avocați sau practicanți de alte profesii. Era perioada în care acesta era unul dintre tiparele după care se orientau persoanele fără profiluri pe Social Media și a căror libertate de exprimare nu era atât de extinsă ca acum. Descrierile minimaliste alese astăzi pentru o redare cât mai interesantă a propriilor abilități și o ieșire din mulțime a profilului personal sunt plasate acolo unde există cel mai mare grad de vizibilitate, adică în online. Așadar, un UI/UX designer freelancer, expert în Arte Vizuale și utilizator avansat a unui vast număr de programe va ști unde să caute cea mai bună platformă pentru obținerea unor proiecte avantajoase financiar și în cel mai scurt timp posibil. Gradul mare de informare în privința oportunităților de carieră este principalul avantaj din era plăcuțelor de uși virtuale.

lucrăm ca să trăim sau lucrăm, dar și trăim

În prezent s-au schimbat și joburile, dar și perspectivele. Înainte de a se decide asupra unei companii pentru care să lucreze, tinerii din ziua de astăzi iau în considerare modul în care profesia lor va avea un impact asupra vieții personale. Această concluzie provine dintr-un sondaj efectuat de YouGov, o companie internațională de colectare a datelor și analiză a opiniei publice, targetați fiind 1.000 de respondenți cu vârste cuprinse între 17 și 23 de ani. O treime a declarat că echilibrul dintre viața profesională și cea privată este cel mai important factor atunci când aleg un loc de muncă, într-un clasament mai mult obiectiv decât subiectiv fiind totuși al doilea după partea financiară.

Nivelul de concurență și schimbările izbitoare care au loc în prezent creează în noi o dorință mai mare de libertate. Constrângerile impuse de societate ne determină să ne dorim să ne debarasăm  de programe de lucru fixe, precum cel 9 – 5, dar și de stereotipurile referitoare la un parcurs profesional considerat a fi adecvat. Tinerii au șansa să devină antreprenori, continuă să meargă mai departe după eșecuri repetate și au curajul să-și urmeze pasiunile, confruntându-se cu numeroasele provocări apărute pe parcurs. Fiecare persoană care a ajuns astăzi la locul potrivit a trecut prin experiențe care au adus-o spre ceea ce i se potrivește mai bine. Un exemplu potrivit în acest sens îl reprezintă Muskan Sethi, jucătoare profesionistă de poker, care a încercat să urmeze o carieră mai tradițională, dar lucrurile nu au mers bine, pentru că abilitățile și gândirea strategică cu care a fost înzestrată, au fost destinate unei cariere orientate spre acest joc. Un exemplu deosebit de “Niciodată nu e prea târziu”, care vine însă din generația Baby Boomers și nu din X, Y sau Z este Paula Pegoun, fondatoare a brand-ului Paula’s Choice, care în anii ‘78, ’79 lucra ca make-up artist, urmând ca mai târziu să ia hotărârea de a-și schimba cariera prin studii universitare care să o ajute în tratarea problemelor dermatologice. Astfel a ajuns să fie cunoscută pentru crearea unor produse de îngrijire a pielii bazate pe ingrediente supuse unor cercetări în care ea însăși a fost implicată. Astăzi compania sa se deosebește prin transparența comunicării și calitatea produselor.

În generațiile precedente celor ale Millennials, Z sau Alpha, nestatornicia și schimbarea perspectivelor de orientare în carieră puteau fi privite din exterior precum ceva riscant sau ieșit din comun. Pentru aventurierii zilelor noastre conformarea și standardizarea ies din discuție. Nu există frică pentru treceri constante de la un job la altul, de varietate și de renunțarea la ideea de job pentru o viață întreagă. Milenialii țin cont de pasiunile lor și vor ca acestea să le aducă un venit și nu doar satisfacția petrecerii timpului liber într-un mod benefic. Ei vor să călătorească în interes de serviciu sau să lucreze în timp ce văd locuri noi. Învață și se specializează chiar și după încheierea unei facultăți și preferă obiectivele pentru viitorul apropiat și nu gândirea pe termen lung. Sunt conștienți că nimic nu e sigur, dar preferă să lucreze pentru prezent. Astăzi, la 19 ani nu doar se visează, ci se și inventează. Aici se încadrează ecologistul Boyan Slat, care a creat un sistem pentru curățarea plasticului din oceane, care a început deja să fie implementat. El stă drept dovadă că generația Z este un descendent al milenialilor, cu și mai multă ambiție, dar poate și cu mai multe oportunități.

Oricare ar fi schimbările apărute la nivel de orientare profesională, cea mai importantă este adaptarea și dorința de a profita de șansele care sunt oferite, de a săpa cât mai adânc în direcția dorită și de a ști când să spui da sau nu. Viitorul poate fi nesigur, dar prezentul e prima oportunitate pe care generațiile de acum nu trebuie să o rateze.lucrăm ca să trăim sau lucrăm, dar și trăim

Ultima oră

Comentariul meu

Publică