Relația perfectă nu există. La început sau pe parcursul ei vom descoperi mereu ceva ce ne deranjează la partenerul nostru. Cheia stă în felul în care comunicăm acest lucru și cum cerem schimbarea. Mai exact adaptarea, după cum explică psihologul Eduard Puiu.
Defectele sau mai bine spus lucrurile care ne deranjează la partenerul de cuplu ar fi foarte bine dacă sunt ”depistate” la începutul relației. ”Din discuțiile avute la început ar trebui să ne dăm seama de cerințele partenerului, de valorile lui, de reprezentarea lui, ce înseamnă model de comportament pentru el. La fel, ar trebui să încercăm și noi să dezvăluim aceleași lucruri și să nu pierdem timpul, pentru că altfel ne vom trezi peste câteva luni, când poate relația est compromisă de aceste nemulțumiri, iar un astfel de cumul reprezintă într-adevăr o problemă”, spune psihologul Eduard Puiu.
Însă, unii dintre cei care intră într-o relație nouă după ce au ieșit dintr-una toxică ar putea să nici nu observe defectele celuilalt. ”Dacă se iese dintr-o relație nepotrivită, atunci s-ar putea să ai atâta nevoie de validare, de anumite sentimente, încât să te lași cuprins de îndrăgosteala de la început, pentru că ai nevoie de așa ceva, încât să treci cu vederea anumite comportamente nepotrivite sau pur și simplu să le ignori, și atunci capcana unei alte relații toxice este deschisă”, avertizează psihologul.
Cât despre dorința unora de a schimba lucruri la partener, psihologul Eduard Puiu explică faptul că nimeni nu se poate schimba și în acest caz este vorba despre adaptare. ”Oamenii nu se por schimba. Structural ei vin cu un cod din toate punctele de vedere- moral, fizic, psihic. Cineva nu poate schimba niște valori cu care m-am născut. Așa că aici vorbim de adaptarea comportamentului. Partenerul își adaptează comportamentul la cerințele celuilalt. Dar, iaci cererea trebuie să vină argumentată și vorbim despre o bază solidă a relației, despre relații unde există sentimente”, spune psihologul.
Psihologul Eduard Puiu, a vorbit mai mult despre cum se pot comunica nemulțumiri și se pot cere lucruri partenerului astfel încât relația să evolueze în mai bine. Cu Ora de psihologie ne reîntâlnim în fiecare luni de la ora 19 pe paginile de Facebook Ora de Sibiu, Ora de Mediaș, Ora de Șelimbăr și psiholog Eduard Puiu.