Cel mai nonconformist bărbat educator din Sibiu - Dan Câmpean ”crește” copii după metode ca în Finlanda

Felul în care sunt educați copiii și sistemul de învățământ arată nivelul de dezvoltare al unei societăți. Dacă de mici copiii sunt învățați anumite valori atunci cu siguranță că în viața adultă vor ști cum să facă față provocărilor și cum să transforme lumea în care trăiesc în ceva mai bun. Pe aceste principii se bazează Dan Câmpean. E educator. Da, ați citit bine. Un bărbat educator. Și încă ce pedagog! Unul care ar trebui multiplicat, pentru că metodele sale de predare sunt exact ceea ce trebuie pentru ca societatea românească să fie schimbată în câțiva ani de copiii de azi, dar metode care din păcate nu se învață în școala tradițională românească.

Și-a descoperit dragostea pentru copii
Dan Câmpean are acum 30 de ani. În urmă cu mai bine de 5 ani însă lucra la departamentul logistic al unei firme. Și-a dat demisia de acolo, dar nu a stat fără serviciu prea mult timp pentru că a găsit un anunț prin care se căuta un vorbitor de germană care să predea cursuri copiilor. ”Am fost la interviu și am fost angajat. Predam germana copiilor între 2 și 6 ani. Apoi am predat germana la grădiniță, iar copiii mi-au devenit tot mai dragi. Așa mi-am dorit să am grupa mea pe care să o coordonez și m-am angajat la o grădiniță particulară. Și uite așa am devenit educator”, povestește Dan.
Și pentru că și-a dorit să se perfecționeze ca pedagog, Dan s-a înscris la cursuri de pedagogia învățământului primar și preșcolar. ”Mi-am dat seama că pedagogia este ceea ce vreau să fac. Cursurile fiind pentru predare la secția germană, se învață altceva decât la limba română. Pentru că pe lângă limbă se predă și cultura germană. De aici diferențele”, spune Dan.

Cel mai nonconformist bărbat educator din Sibiu - Dan Câmpean ”crește” copii după metode ca în Finlanda

Singur cu 15 copii
Deși meseria de educator este atribuită în general femeilor, Dan este un pedagog căruia nu i-a luat foarte mult timp să se adapteze. Are o intuiție înnăscută pentru a ști cum să îi abordeze pe cei mici pentru a le capta atenția. ”Când m-am angajat la grădiniță ar fi trebuit să am două săptămâni de tranziție, împreună cu colega căreia îi luam locul. Dar s-a întâmplat ca ea să nu mai rămână și așa m-am trezit singur în mijlocul a 15 copii. Dar știind că jocul e cheia pentru a-i ține cu mine, asta am făcut. La început ne-am jucat foarte mult. Jocuri educative, evident. Așa am reușit să mi-i apropii și să ne înțelegem extraordinar”, povestește Dan.

Cel mai nonconformist bărbat educator din Sibiu - Dan Câmpean ”crește” copii după metode ca în Finlanda

Tocmai pentru că felul în care predă copiilor este unul diferit, Dan nu crede că s-ar potrivi într-o instituție de învățământ a statului. ”Metodele mele de predare se practică în Finlanda (n.r.- țara cu cel mai performant sistem de învățământ), în toate țările nordice și în Germania de zeci de ani poate. Nu e nimic nou. La noi doar pare ceva SF. Și e îngrozitor că văd educatori de 20 și ceva de ani dar care predau după aceleași metode învechite. Dar, nu e vina lor, pentru că asta sunt învățați”, spune Dan.

Educator atipic
Dan este atipic. Nu doar pentru că practică o meserie dominată de femei, dar și pentru că nu arată absolut deloc așa cum se așteaptă lumea de la un profesor. Nu este scorțos și nici nu poartă cămăși apretate. Este un tânăr cool, cu barbă, păr lung și tatuaje. ”Când am început munca la grădiniță aveam barba lungă. Copiii se distrau și îmi băgau carioci în barbă, trăgeau de ea….ne distram pe tema asta. Acum îmi las părul lung. Nu arăt conform standardelor, nu predau conform standardelor și nici nu le suport”, spune Dan.

Și ca să fie complet în afara lor, mâna stângă a educatorului sibian este acoperită de tatuaje. ”Copiii sunt curioși, pun întrebări…dacă se duce desenul, cum a fost făcut… Le explic totul, dar și că aceste lucruri nu sunt pentru cei mici, dar că pot să își facă atunci când vor avea 18 ani”, dezvăluie Dan. Spune el, și aceste lucruri fac parte din educația oferită celor mici. Trebuie să cunoască absolut toate aspectele vieții, fără a fi feriți sau puși sub un bol, de sticlă sau mințiți.

Și pentru ca experiența să fie completă, în Săptămâna Altfel Dan și-a dus copiii din grupa mare la un salon de tatuaje. ”Au fost foarte încântați. Părinții au fost de acord, așa că experiența a fost excelentă. Copiii au devenit astfel actori în reality show-ul Geanny Tatto. De la minutul 9 îi puteți vedea pe ei împreună cu educatorul lor.

video
play-sharp-fill

 

Li s-a explicat ce se întâmplă acolo, tatuatorii le-au făcut și lor niște șabloane cu ce a dorit fiecare….a fost chiar drăguț”, povestește Dan.

Cel mai nonconformist bărbat educator din Sibiu - Dan Câmpean ”crește” copii după metode ca în Finlanda
”Tatuajele” realizate

Predare….nu chiar ca la carte
Că e atipic din punct de vedere al înfățișării, am stabilit. Dar la final vine ce e mai bun: metoda de predare practicată de Dan. E și ea atipică pentru învățământul românesc, dar care s-a dovedit extrem de eficientă în alte țări dezvoltate. ”Eu pun foarte mare accent pe joc. Prin joc copiii învață cel mai bine. Dar, orice joc trebuie să aibă o valoare pedagogică- să dezvolte limbajul, socializarea, lucrul în echipă, competențele sociale, aplanarea conflictelor. Dezvoltarea emoțională a copiilor este extrem de importantă. De asta va depinde în viitor dezvoltarea lor ca adulți”, spune Dan.

Educatorul sibian, care predă la grădinița Căsuța din povești, spune că este necesar ca imaginația copiilor să fie stimulată. ”De exemplu, nu le dau să coloreze ceva cu chenar. Unde mai intervine aici imaginația lor? Le dau o foaie albă și îi las să deseneze ce doresc. Apoi, un exemplu de joc, își pasează foaia de la unul la celălalt și trebuie să continue ce a început colegul. Sau, un alt exemplu, nu îi ajut eu să facă ceva. Îi îndemn să ceară ajutorul unui coleg. Astfel învață să ajute, să ceară ajutor atunci când au nevoie, fără să fie nicio rușine în asta.”, dezvăluie Dan Câmpean.

Cel mai nonconformist bărbat educator din Sibiu - Dan Câmpean ”crește” copii după metode ca în Finlanda
Experimentul desenului început de un copil și continuat de colegii săi

Dan Câmpean consideră că este greșit ca un copil până la 6-7 ani să fie ”chinuit„ cu lucruri pe care trebuie să le învețe la școală. ”De ce să pui un copil de grădiniță să stea cu orele la o fișă, să îl înveți să scrie și să citească? Acum e vremea jocului, e vreme dezvoltării competențelor sociale, a interacțiunii, a descoperirii lumii. Dacă un copil nu face aceste lucruri acum nu va avea o bază pentru viitor. Degeaba citește la 3 ani dacă nu știe să rezolve un conflict sau să accepte o înfrângere”, este de părere Dan.

Copiii care au trecut ”prin mâna” lui Dan Câmpean cu siguranță că pleacă din grădiniță cu valori solide. Chiar dacă unui redactor nu îi este îngăduit să își exprime opinia personală, o să încalc acest cod și o să spun că îmi doresc ca fiecare copil să aibă parte de un asemenea educator sau educatoare. Un om care să îi insufle valori și să îi ajute să își deschidă aripile, nu să i le frângă cu un simplu ”nu„ sau un chenar în care TREBUIE să se încadreze.

Ultima oră