video amorul fără implicații și relațiile on-line – ne adaptăm timpurilor moderne?

Într-o lume agitată în care avem tot mai puțin timp pentru viața personală și extrem de puține ore pentru a cunoaște persoane noi, posibili parteneri, tehnologia ne pune la dispoziție modalități noi de face acest lucru chiar din fața calculatorului. Apoi, tot implicarea mult prea mare în viața profesională și mai puțin timp investit în cea personală îi împinge pe unii către relații de tipul ”prieteni cu beneficii”. Psihologul Eduard Puiu explică avantajele și dezavantajele acestor mecanisme moderne de interacțiune.

Relațiile începute on-line
Tot mai mulți români apelează la site-urile de dating. Aici încearcă să găsească un partener pentru că este mai greu în aceste zile să socializezi la un restaurant, la o cafea în oraș. ”Asta ne-a oferit epoca modernă și de ce să nu facem uz de aceste rețele de socializare. În plus, avantajul este că refuzul poate fi făcut mai simplu decât dacă te-ai fi cunoscut față în față. Un alt avantaj este că acest mediu on-line poate fi folosit pentru a cunoaște persoana, să îți faci în mare un tablou despre el. Dar, un dezavantaj este că îți dai seama foarte greu de anumite caracteristici ale persoanei doar din discuții”, explică psihologul Eduard Puiu.

Chiar și în cazul unei relații începută în mediul virtual, la un moment dat cei doi își dor dori să interacționeze față în față. ”Atunci îți vei da seama dacă toate discuțiile avute în on-line au fost reale sau nu și cât de mult s-a mințit. Evident că și în acest caz trebuie menținute standardele pe care le ai”, spune psihologul.

Relațiile cu beneficii
Cei care folosesc acest mod de a întâlni persoane noi o fac fie în speranța că vor reuși să închege o relație, fie că își doresc doar un partener cu care să întrețină relații intime, fără niciun fel de alte obligații. ”Cei care apelează la acest gen de relații sunt probabil cei care au ieșit dintr-o căsnicie și nu își doresc pentru moment altceva și nu sunt dispuși la altceva sau cei care după o perioadă petrecută singuri nu doresc să strice așa zisul echilibru pe care și l-au construit”, spune Eduard Puiu.
Dacă o astfel de relație poate fi benefică pentru un timp limitat, ea nu promite foarte multe pe termen lung. ”La un moment dat o astfel de relație se va destrăma pentru că unul din parteneri se va îndrăgosti sau se va dezvolta alt gen de atașament. Și în astfel de condiții înțelegerea se va strica”, spune psihologul Eduard Puiu.

Psihologul spune că o relație de genul prieteni cu beneficii cu poate oferi același echilibru ca o relație tradițională. ”Prieteni cu beneficii poate fi o soluție într-un anumit moment, dar niciodată nu va putea oferi ceea ce oferă o relație. Cuplul vine cu multe avantaje în comparație cu acest gen de relație”
”Dar, indiferent de genul relației- că e on-line, că e prieteni cu beneficii, că e obținută într-un restaurant este important ca omul să fie fericit. Dar să fie cu adevărat mulțumit, nu doar să o arate de fațadă”, este concluzia psihologului Eduard Puiu.

Ultima oră

Comentariul meu